Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi sedamdesetih je plaćao velike iznose sicilijanskoj mafiji koja je njega i njegovu obitelj štitila od otmice, rečeno je u utorak na najvišem talijanskom žalbenom sudu.


Cosa Nostra zaštitu "ne pruža besplatno", a medijski je magnat, rečeno je, bio žrtva iznude. "Berlusconi je velike svote predao mafiji", kaže se u dokumentu Kasacijskoga suda na 146 stranica u obrazloženju prošlomjesečne odluke o poništenju suđenja Marcellu Dell'Utriju, Sicilijancu koji je tih godina radio za Berlusconija, a koji je danas senator iz redova Berlusconijeve stranke. Iako se spominje u obrazloženju presude, bivši talijanski premijer ni na koji način nije bio uključen u slučaj.

Sedamdesetih godina talijanske su kriminalne organizacije rutinski, češće na bogatom sjeveru zemlje, otimale imućne ljude ili njihovu djecu i za njih tražile otkupninu.

Najzloglasniji je primjer Johna Paula Gettyja III., unuka naftnoga tajkuna Johna Paula Gettja Starijeg. Getty III. otet je 1973. u središtu Rima i kalabrijska ga je 'Ndrangheta držala pet mjeseci. Odrezali su mu i uho i poslali ga talijanskim novinama kako bi potaknuli obitelj da plati otkupninu.

Vittorio Mangano, sicilijanski mafijaš poslije osuđen za ubojstvo, živio je sredinom sedamdesetih kod Berlusconija i navodno mu održavao kuću. U to je vrijeme Silvio Berlusconi imao dvoje male djece s prvom suprugom.

Mangano je 2000. umro prirodnom smrću. U jednom od posljednjih intervjua prije nego što ga je mafija 1992. ubila automobilom bombom, tužitelj u Palermu Paolo Borsellino opisao je Mangana kao glavnog čovjeka za poslovanje Cose Nostre u sjevernoj Italiji. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.


Vezani članci Silvio Berlusconi (Foto: AFP) Od petka je u bolnici: Berlusconijevo stanje se poboljšava nakon zaraze koronavirusom Govor Silvija Berlusconija na kongresu Europske pučke stranke (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Berlusconi hospitaliziran nakon pozitivnog testa na koronavirus