Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne uspiju li predsjednički izbori 25. svibnja u Ukrajini koji bi trebali odrediti nasljednika proruskome predsjedniku Viktoru Janukoviču svrgnutom u veljači, Njemačka i Francuska prijete novim sankcijama.


Njemačka i Francuska spremne su uvesti nove sankcije Rusiji ne uspiju li predsjednički izbori u Ukrajini, rekli su u subotu u zajedničkoj izjavi njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande. Ne uspiju li predsjednički izbori 25. svibnja u Ukrajini 'spremni smo uvesti nove sankcije Rusiji', rekla je Merkel novinarima u Straslundu na sjeveru Njemačke po završetku dvodnevnog neformalnog sastanka s Hollandeom.

FOTO 'Svemoguća snaga': 11.000 vojnika na Crvenom trgu!

Vezani članci Slika nije dostupna NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA PUTINA Zapad produljio sankcije Rusiji Slika nije dostupna G7 prijeti novim sankcijama Moskvi, no ove fotografije Merkel i Obame izazvale su veću pažnju

Predsjednički izbori trebali bi odrediti nasljednika proruskome predsjedniku Viktoru Janukoviču svrgnutom u veljači, koji je izbjegao u Rusiju. Dvoje čelnika naglasilo je da će 'bez međunarodno priznatih predsjedničkih izbora zemlja biti dodatno destabilizirana. Njemačka i Francuska dogovorile su se da će u tom slučaju pripremiti primjerene posljedice kako je dogovoreno na Europskom vijeću 6. ožujka', prenose agencije.

Riječ je o trećoj fazi sankcija, napose gospodarskim sankcijama protiv Rusije o kojima su se čelnici Europske unije dogovorili 6. ožujka, podsjeća Reuters.

'Svi referendumi planirani na istoku Ukrajine smatrat će se nezakonitima', kazali su u izjavi, a prenosi AFP.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine odlučili su da neće odgađati referendum o neovisnosti od Ukrajine u nedjelju iako ih je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na odgodu. Berlin i Pariz također su pozvali sve strane da počnu pod nadzorom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) razoružavati neregularne snage do najkasnije 15. svibnja. Moskvu su pozvali da smanji svoje snage uz ukrajinsku granicu.

'Ruske snage raspoređene blizu ukrajinske granice moraju na vidljiv način smanjiti stupanj pripravnosti', ocijenili su, a prenosi agencija AFP. Merkel i Hollande su pozvali sve strane na smanjenje nasilja, a vladu u Kijevu da se 'suzdrži od akcija koje bi mogle naštetiti izborima'. Pozvali su ukrajinsku vladu i predstavnike svih ukrajinskih pokrajina da počnu nacionalni dijalog. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook