Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: Veleposlanici se vraćaju u zemlje EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska Vlada odlučila je da se veleposlanici Srbije vrate u zemlje Europske unije (EU) iz kojih su bili povučeni nakon što su one priznale "jednostrano proglašenu neovisnost Kosova", potvrdio nakon sjednice Vlade ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Srbija će u skladu s tom odlukom ponovno biti zastupljena na najvišoj diplomatskoj razini u svim zemljama EU, osim Poljske i Danske, za koje još nisu imenovani novi veleposlanici.

Pročitajte i ovo Vukovi Skupa tužba Tužio državu za 5300 eura jer mu je psa rastrgao vuk: Dobio je odštetu, ali zbog presude će zasigurno požaliti Slika nije dostupna Srpski MVP upozorio susjede zbog priznanja Kosova

Nakon što su te zemlje priznale neovisnost Kosova, srbijanski veleposlanici bili su povučeni "na konzultacije" iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Nizozemske, Italije, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Švedske i Velike Britanije.

Povratkom veleposlanika u tih 13 zemalja bit će pokriveno i još pet zemalja EU-a u kojima Srbija ima veleposlanike na nerezidencijalnoj osnovi: Estoniji, Litvaniji i Letoniji, te Irskoj i Luksemburgu (kao i Malti, koja još nije priznala Kosovo).

Iz šest zemalja EU-a, Grčke, Cipra, Portugala, Rumunjske, Slovačke i Španjolske, koje nisu priznale Kosovo Srbija nije povlačila veleposlanike.

Povratak veleposlanika u zemlje EU-a koje su priznale neovisno Kosovo srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić najavio je prošle nedjelje, s obrazloženjem da će to "povećati diplomatske kapacitete Srbije, kako bi do kraja ove godine dobila status kandidatkinje za članstvo u EU i omogućila građanima da bez viza putuju u zemlje EU-a".

Tu njegovu najavu u Skupštini Srbije u ponedjeljak su žestoko napali oporbeni političari, radikali i Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, a zastupnik te stranke u srbijanskom parlamentu i bivši ministar za Kosovo Slobodan Samardžić taj je potez nazvao "kapitulacijom".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene