Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veleposlaniku Makedonije u Beogradu Aleksandru Vasilevskom uručen je u četvrtak oštar prosvjed Srbije zbog nastavka aktivnosti makedonske strane na demarkaciji granice prema Kosovu, čime se, kako smatra ministarstvo vanjskih poslova Srbije, grubo krši Ugovor o državnoj granici Srbije iz 2001. godine.


U priopćenju se navodi da su za Srbiju nevažeći svi dogovori i aktivnosti koje makedonska strana realizira u suradnji s "nenadležnim" organima Kosova.

Vezani članci Migranti ulaze u Poljsku Slovenski ministar: ''Ilegalne migracije treba rješavati uporabom svih sredstava, čak i ogradama'' Policija migrante tjera vodenim topovima na granici Poljske i Bjelorusije - 6 FOTO/VIDEO Eskalacija krize na poljsko-bjeloruskoj granici: Migranti bacaju zvučne granate na vojnike, policajci ih tjeraju vodenim topovima

"Makedonska strana je činom otpočinjanja demarkacijske granice s Srbijom u djelu prema Kosovu kroz suradnju sa neovlaštenim tjelima iz Prištine, pokazala da ne poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije i da Republiku Srbiju ne uvažava kao ugovornu stranu", navodi se u priopćenju.

Ističe se i da je to u suprotnosti s duhom i odredbama Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa i unaprijeđenja suradnje iz 1996. godine, kojima je među ostalim Srbija priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije naglašava i "da će Beograd iznijeti pred nadležnim institucijama Ujedinjenih naroda (UN) pitanje flagrantnog kršenja međunarodnih normi od strane Makedonije".

Neovisno Kosovo je do sada priznalo četrdesetak država, uključujući SAD i većinu članica Europske unije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju