Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Beograd pokušava odgoditi objavljivanje knjige Carle del Ponte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanske vlasti pokušavaju spriječiti objavljivanje knjige bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte držeći da bi mogla ugroziti rad Akcijskog tima za okončanje suradnje s Haškim sudom, piše danas beogradski dnevnik Blic.

Kako tvrdi neimenovani izvor tog lista, nakon što su došle do rukopisa knjige "Lov" s podnaslovom "Ja i ratni zločinci" koja se tiska u Italiji, vlasti u Beogradu strahuju da će njeno objavljivanje ugroziti napore Srbije u suradnji s Haškim sudom, rad Akcijskog tima i srbijanskih tajnih službi. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Carli del Ponte zabranjeno predstavljanje knjige o ICTY-ju Slika nije dostupna Knjiga Carle del Ponte 'Lov: ja i ratni zločinci' podigla prašinu

Zato je Akcijski tim uputio pisma glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu i predsjedniku i glavnom tužitelju Haškog suda, zahtijevajući od njih odgodu izdavanja knjige na "pristojnu vremensku distancu".

U pismima se, kako navodi izvor Blica, upozorava da bi objavljivanje knjige otežalo i narušilo rad i metode sigurnosnih službi u Srbiji u nastojanju da dođu do haških bjegunaca i ugrozilo daljne napore da se bjegunci privedu pravdi.

Informaciju o slanju pisama glavnom tajniku UN-a i dužnosnicima UN-ova suda za bivšu Jugoslaviju, odbijajući bilo kakav komentar, Blicu je potvrdio predsjednik srbijanskog Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić.

Carla del Ponte u svojoj knjizi, kako doznaje Blic, koja bi trebala izaći 20. ožujka, otkriva što su joj u službenim kao i neformalnim susretima rekli srbijanski dužnosnici i šefovi sigurnosnih službi, kao i što i kako su poduzimali u akcijama za uhićenje haških bjegunaca, prvenstveno najtraženijih Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Blic piše da Del Ponte u knjizi navodi kretanje Mladića i Karadžića, otkriva njihove pomagače, kao i pojedinosti uhićenja bivšeg načelnika za sigurnost Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, za kojega tvrdi da je uhićen u Beogradu, potom prebačen u Republiku Srpsku i od tamo izručen Haškom sudu.

Bivša glavna haška tužiteljica, sada veleposlanica Švicarske u Argentini, knjigu "Lov" napisala je u suradnji s novinarom američkog lista The New York Times, Chakom Sudetićem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene