Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanske vlasti pokušavaju spriječiti objavljivanje knjige bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte držeći da bi mogla ugroziti rad Akcijskog tima za okončanje suradnje s Haškim sudom, piše danas beogradski dnevnik Blic.


Kako tvrdi neimenovani izvor tog lista, nakon što su došle do rukopisa knjige "Lov" s podnaslovom "Ja i ratni zločinci" koja se tiska u Italiji, vlasti u Beogradu strahuju da će njeno objavljivanje ugroziti napore Srbije u suradnji s Haškim sudom, rad Akcijskog tima i srbijanskih tajnih službi. 

Vezani članci Slika nije dostupna Knjiga Carle del Ponte 'Lov: ja i ratni zločinci' podigla prašinu Slika nije dostupna Gotovina će tužiti Carlu del Ponte zbog laži napisanih u njezinoj knjizi?

Zato je Akcijski tim uputio pisma glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu i predsjedniku i glavnom tužitelju Haškog suda, zahtijevajući od njih odgodu izdavanja knjige na "pristojnu vremensku distancu".

U pismima se, kako navodi izvor Blica, upozorava da bi objavljivanje knjige otežalo i narušilo rad i metode sigurnosnih službi u Srbiji u nastojanju da dođu do haških bjegunaca i ugrozilo daljne napore da se bjegunci privedu pravdi.

Informaciju o slanju pisama glavnom tajniku UN-a i dužnosnicima UN-ova suda za bivšu Jugoslaviju, odbijajući bilo kakav komentar, Blicu je potvrdio predsjednik srbijanskog Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić.

Carla del Ponte u svojoj knjizi, kako doznaje Blic, koja bi trebala izaći 20. ožujka, otkriva što su joj u službenim kao i neformalnim susretima rekli srbijanski dužnosnici i šefovi sigurnosnih službi, kao i što i kako su poduzimali u akcijama za uhićenje haških bjegunaca, prvenstveno najtraženijih Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Blic piše da Del Ponte u knjizi navodi kretanje Mladića i Karadžića, otkriva njihove pomagače, kao i pojedinosti uhićenja bivšeg načelnika za sigurnost Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, za kojega tvrdi da je uhićen u Beogradu, potom prebačen u Republiku Srpsku i od tamo izručen Haškom sudu.

Bivša glavna haška tužiteljica, sada veleposlanica Švicarske u Argentini, knjigu "Lov" napisala je u suradnji s novinarom američkog lista The New York Times, Chakom Sudetićem.