Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokradena

Beograd: 'Otvorena knjižnica' za dva mjeseca ostala bez ijedne knjige

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva otvorena knjižnica u Beogradu, nakon samo dva mjeseca postojanja, ostala je bez ijedne knjige.

Ideja Goethe Instituta, da prolaznici mogu slobodno posuditi knjige s otvorenog štanda u Knez Mihajlovoj ulici, u Srbiji nije zaživjela, piše B92. Posjetioci su samo uzimali knjige, nisu ih vraćali niti su donosili nove.

Pročitajte i ovo Tomislav Zigmanov, predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatski zastupnik u Skupštini Srbije Vučić objavio Žigmanov ponovno dobio mandat u resoru srbijanske vlade: "Potvrda o mojem predanom radu" Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

Samo dva mjeseca kasnije knjižnica je ostala bez posjetioca i bez ijedne knjige na policama, a prolaznici mahom ni ne znaju čemu služi štand. Ili da se u Beogradu čita literatura većinom na njemačkom, ili je ovaj štand još jedan dokaz našeg

'Imamo svakako puno čitaoca, imamo komentare na Facebooku i razgovaramo s ljudima koji koriste knjižnicu. Očekujemo da će neke knjige biti vraćene, ali imamo i one druge koji ne shvaćaju koja je ideja i nestaju bez traga. Naš je zadatak da i dalje pričamo o ovome i da pozovemo ljude da razmjenjuju knjige kako bi koristili ovu knjižnicu', rekla je Zorica Milisavljević iz Instituta Goethe.

Za otvorenu knjižnicu iskaznica nije potrebna. Knjige pripadaju svima, a u kojem će stanju biti, zavisi o tome kako je održavana. jedino je pravilo da u zamjenu za jednu uzetu knjigu na policu stavite svoju ili da posuđeno štivo vratite nakon čitanja. No, to se ne događa.

Odnos među ljudima se sastoji iz davanja i primanja, mi smo još u fazi uzimanja. Bojim se da će to potrajati zato što se još uvijek knjiga gleda kao materijalno dobro, što se vidi u ovim primjerima. Mi očito nismo duhovno stigli do točke i ravnopravnosti u tim situacijama u kojima nešto dobijemo i nekome dajemo', rekao je pisac Vladislav Bajac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene