Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: 'Mladića su otrovali i spalili djelatnici američke ambasade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Vujović (20), koji je prošlog četvrtka pronađen mrtav u američkoj ambasadi nakon što je zapaljena, najvjerojatnije je otrovan nervnim plinom, a zatim spaljen. Na to ukazuju rezultati obdukcije i policijske istrage u koju je novinar Pressa imao uvid.

Na osnovi analiza može se zaključiti da su nesretnog mladića likvidirali i spalili zaštitari američke ambasade, piše Press. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasili se na Twitteru SAD podržao potez Kolinde Grabar-Kitarović: "Drago nam je vidjeti ovaj pozitivni korak" Slika nije dostupna Obitelj tvrdi Predstavnik ruske oporbe otrovan "nepoznatom tvari"

Patalozi koji su radili obdukciju Vujovićeva tijela nisu moglu točno utvrditi kako je mladić stradao, pa je zatražena detaljna toksikološka analiza.

>> U američkom veleposlanstvu izgorio Srbin s Kosova

'Vujović je mogao stradati na dva načina - ili se ugušio ugljičnim monoksidom ili nekim bojnim otrovom koji je jedino mogao biti pušten unutar ambasade. Nakon toga, mladića je zahvatio plamen', kaže izvor blizak istrazi.

Posebno je zanimljiv stupanj izgorenosti Zoranova tijela u odnosu na zatečeno stanje u prostoriji. 

'Kad smo ušli u prostoriju na prvom katu, pored karboniziranog leša već su bili američki marinci. Zanimljivo je da je leš u potpunosti izgorio, a da je stolica koja se nalazila u istoj prostoriji samo nagorjela. Unutra se osjećao neki miris koji sigurno nije bio samo od paljevine. Najprije sam mislio da je riječ o suzavcu, a onda smo osjetili još neki miris. Vujovićevo tijelo bilo je potpuno izgorjelo, a s lijeve strane ispao mu je dio crijeva.  Prizor je bio jeziv. Da se zaista radi o visokom stupnju sagorjevanja i temperature pod kojom je Vujović stradao, govori podatak da se leš, i kada je bio dopremljen na Institut za patologiju, još dimio', priča svjedok. 

'Ima tu još puno nelogičnosti. Posebno je iznenađujuća činjenica da smo u ambasadi zatekli Amerikance, a da je osoblje ambasade izjavilo da unutar njihove zgrade nema nikoga, a poslije su to demantirali ustvrdivši da je unutra bilo njihovog osoblja. Ne znamo gdje su ti ljudi bili, ali su se jasno vidjela dvoje vrata koja su bila blindirana i koja su reagirala na senzor i šifru. Ta vrata nije mogla otvoriti ni bomba! Ne možemo isključiti mogućnost da je netko iznutra ubacio otrov koji je Zorana mogao ubiti ili onesvijestiti te ga namjerno ostavio da izgori. U prostoriji u kojoj smo zatekli njegov leš nije bilo nikakvih projektila, a na lešu nisu pronađene rane ili ubodi', dodaje izvor. 

Američka ambasada nije se oglasila službenim izvješćem o ovom slučaju jer je zatvorena od četvrtka. 

Bivši šef VBA Momir Stojanović kaže da je američka ambasada morala istražnim organima Srbije ustupiti snimke sigurnosnih kamera iz njezinih prostorija od četvrtka navečer. 

'U suprotnom, to bi se moglo protumačiti kao da oni žele nešto sakriti. Trebalo bi uzeti izjave i ostalih prosvjednika koji su bili u zgradi. Ne znam detalje dosadašnje istrage, no znam da neke ambasade u sistemu sigurnosti koriste nervne otrove. Ukoliko su oni ovog puta korišteni, to će pokazati toksikološki test', kaže Stojanović.

'Da bi policija i vatrogasci mogli ući u zgradu neke ambasade, prije toga iz te ambasade moraju nabaviti dozvolu. A za to vrijeme zaposlenici ambasade mogu 'počistiti teren', skloniti postojeće i postaviti lažne dokaze', dodaje Stojanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene