Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: Istraga nad petoricom za zločin nad Hrvatom 1991.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podnijelo je 22. studenoga istražnom sucu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zahtjev za provedbom istrage protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su kao pripadnici milicije tadašnje tzv. SAO krajine, počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenikom u Gospiću, piše beogradski "Danas".

M. L. (1964.), P. Đ. (1967.), N. V. (1969.), M. M. (1967.) i N. K. (1953.) sumnjiče se da su počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenikom u Gospiću. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki misterij Priča koja ledi krv u žilama: U podrumu pronašli kostur tinejdžerice zamotan u tepih, 20 godina kasnije otkriveni strašni detalji Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu

"Oni su osumnjičeni da su s tada zarobljenim pripadnikom MUP-a Republike Hrvatske Mirkom Medunićem neljudski postupali i nanijeli mu velike patnje i tjelesne ozljede kuhinjskim nožem, pendrekom i drvenim kolcem čime su izvršili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika", piše "Danas".

Pošto je Mirko Medunić 3. rujna 1991. položio oružje poslije borbe s pripadnicima srpske milicije SAO krajina na putu za Bilaj, doveli su ga u Medak, u prostorije postaje milicije koja se nalazila u gostionici "Jadran", i prema njemu kao ratnom zarobljeniku neljudski postupali, tukli ga danju i noću sve do 8. rujna, piše "Danas".

U zahtjevu za provedbom istrage piše da je okrivljeni M. L.
velikim kuhinjskim nožem rezao Medunićevu uniformu sve dok nije ostao gol, a zatim mu nožem rezao lice i tijelo, navodi "Danas".

List dodaje da je zamjenik tužitelja za ratne zločine predložio
da se petorica ispitaju u svojstvu okrivljenih a Mirko Medunić da se ispita preko video-veze iz Županijskog suda u Zagrebu. On je zatražio i sudsko-medicinsko vještačenje ozljeda i to kako na temelju priložene medicinske dokumentacije tako i na temelju iskaza samog Medunića.

Županijski sud u Gospiću osudio je tu petoricu 1996. u odsutnosti na kazne zatvora od šest do osam godina.

Dokaze za ovaj slučaj Tužiteljstvu za ratne zločine ustupilo je
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida iz listopada prošle godine, piše "Danas".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene