Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podnijelo je 22. studenoga istražnom sucu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zahtjev za provedbom istrage protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su kao pripadnici milicije tadašnje tzv. SAO krajine, počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenikom u Gospiću, piše beogradski "Danas".


M. L. (1964.), P. Đ. (1967.), N. V. (1969.), M. M. (1967.) i N. K. (1953.) sumnjiče se da su počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenikom u Gospiću. 

Vezani članci Ilustracija USKOK pokreće istragu protiv trojice: Tražili mito i muvali s fiktivnim računima za catering, u sve uključen i zaposlenik FINA GS-a Slika nije dostupna Predmet prebačen u Osijek: Počela istraga ratnih zločina u Sisku

"Oni su osumnjičeni da su s tada zarobljenim pripadnikom MUP-a Republike Hrvatske Mirkom Medunićem neljudski postupali i nanijeli mu velike patnje i tjelesne ozljede kuhinjskim nožem, pendrekom i drvenim kolcem čime su izvršili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika", piše "Danas".

Pošto je Mirko Medunić 3. rujna 1991. položio oružje poslije borbe s pripadnicima srpske milicije SAO krajina na putu za Bilaj, doveli su ga u Medak, u prostorije postaje milicije koja se nalazila u gostionici "Jadran", i prema njemu kao ratnom zarobljeniku neljudski postupali, tukli ga danju i noću sve do 8. rujna, piše "Danas".

U zahtjevu za provedbom istrage piše da je okrivljeni M. L.
velikim kuhinjskim nožem rezao Medunićevu uniformu sve dok nije ostao gol, a zatim mu nožem rezao lice i tijelo, navodi "Danas".

List dodaje da je zamjenik tužitelja za ratne zločine predložio
da se petorica ispitaju u svojstvu okrivljenih a Mirko Medunić da se ispita preko video-veze iz Županijskog suda u Zagrebu. On je zatražio i sudsko-medicinsko vještačenje ozljeda i to kako na temelju priložene medicinske dokumentacije tako i na temelju iskaza samog Medunića.

Županijski sud u Gospiću osudio je tu petoricu 1996. u odsutnosti na kazne zatvora od šest do osam godina.

Dokaze za ovaj slučaj Tužiteljstvu za ratne zločine ustupilo je
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida iz listopada prošle godine, piše "Danas".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju