Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je aneksirati dio okupirane Zapadne obale na granici s Jordanom, ako bude ponovno izabran na dužnost idućeg tjedna.


Netanyahu je rekao da će primijeniti "izraelski suverenitet nad dolinom Jordana i sjevernim Mrtvim morem", javlja BBC. Takav bi potez bio popularan kod desničarskih stranaka o kojima bi morao ovisiti kako bi formirao koaliciju, ali žestoko se suprotstavlja Palestincima.

Vezani članci Američka kongresnica Rashida Tlaib (Foto: DPA/PIXSELL) Izrael će američkoj kongresnici ipak dopustiti da posjeti obitelj na Zapadnoj obali Ilhan Omar (Foto: Kerem Yucel / AFP) Izrael ne da američkim zastupnicama ulazak u zemlju zbog podrške Palestini

Izrael je okupirao Zapadnu obalu od 1967. godine. Netanyahu, koji je na čelu desničarske stranke Likud, u kampanji je uoči općih izbora sljedećeg utorka. Ankete sugeriraju da je Likud u ratu s oporbenom centrističkom Plavo-bijelom strankom i da će se vjerojatno mučiti pri sastavljanju koalicije.

''Dogovor stoljeća''

Palestinci tvrde da je cijela Zapadna obala buduća neovisna država. Prema pisanjima BBC-ja, Benjamin Netanyahu je ranije inzistirao da Izrael zbog sigurnosnih razloga i dalje bude prisutan u dolini Jordana.

Izrael je u ratu na Bliskom Istoku 1967. godine Zapadnu obalu, Istočni Jeruzalem, Gazu i sirijske Golanske visine. Aneksirao je Istočni Jeruzalem 1980. godine i Golansku visinu 1981. godine, iako desetljećima niti jedan od tih poteza nije prihvaćen na međunarodnoj razini. Trumpova je administracija prepoznala oba koraka, poništavajući prethodnu američku politiku.

U još jednom značajnom potezu, Netanyahu je otkrio da će Trumpov takozvani ''dogovor stoljeća'' između Izraelaca i Palestinaca vjerojatno biti objavljen u roku nekoliko dana nakon izbora. Palestinci su unaprijed odbacili plan, optužujući SAD za pristranost prema Izraelu, piše BBC.