Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uoči izbora

Izraelski premijer Netanyahu obećao da će anektirati okupiranu dolinu Jordana

Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Foto: AFP
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je aneksirati dio okupirane Zapadne obale na granici s Jordanom, ako bude ponovno izabran na dužnost idućeg tjedna.

Netanyahu je rekao da će primijeniti "izraelski suverenitet nad dolinom Jordana i sjevernim Mrtvim morem", javlja BBC. Takav bi potez bio popularan kod desničarskih stranaka o kojima bi morao ovisiti kako bi formirao koaliciju, ali žestoko se suprotstavlja Palestincima.

Pročitajte i ovo Operacije u Dženinu Na Zapadnoj obali Izraelski premijer Netanyahu o Dženinu: "U ovim trenucima završavamo misiju" Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Povratak Netanyahua U Izrael na vlast dolazi radikalna desnica: Bivši član terorističke skupine želi postati ministar policije

Izrael je okupirao Zapadnu obalu od 1967. godine. Netanyahu, koji je na čelu desničarske stranke Likud, u kampanji je uoči općih izbora sljedećeg utorka. Ankete sugeriraju da je Likud u ratu s oporbenom centrističkom Plavo-bijelom strankom i da će se vjerojatno mučiti pri sastavljanju koalicije.

''Dogovor stoljeća''

Palestinci tvrde da je cijela Zapadna obala buduća neovisna država. Prema pisanjima BBC-ja, Benjamin Netanyahu je ranije inzistirao da Izrael zbog sigurnosnih razloga i dalje bude prisutan u dolini Jordana.

Izrael je u ratu na Bliskom Istoku 1967. godine Zapadnu obalu, Istočni Jeruzalem, Gazu i sirijske Golanske visine. Aneksirao je Istočni Jeruzalem 1980. godine i Golansku visinu 1981. godine, iako desetljećima niti jedan od tih poteza nije prihvaćen na međunarodnoj razini. Trumpova je administracija prepoznala oba koraka, poništavajući prethodnu američku politiku.

U još jednom značajnom potezu, Netanyahu je otkrio da će Trumpov takozvani ''dogovor stoljeća'' između Izraelaca i Palestinaca vjerojatno biti objavljen u roku nekoliko dana nakon izbora. Palestinci su unaprijed odbacili plan, optužujući SAD za pristranost prema Izraelu, piše BBC.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene