Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratio se u Rim

Benedikt XVI. završio posjet Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Benedikt XVI. se u nedjelju navečer vratio iz Njemačke u Rim nakon posjeta obilježenog govorom u parlamentu u Berlinu i ekumenskim susretom s protestantima u Erfurtu, na istoku Njemačke.

Papa kojemu su 84 godine, završio je svoj četverodnevni pohod u Freiburgu, utvrdi katoličanstva na jugozapadu zemlje, gdje se na misi na otvorenom u nedjelju okupilo 100.000 vjernika. Papa je od četvrtka održao oko 18 govora, među kojima i govor u Bundestagu (donjem domu parlamenta) u Berlinu i predvodio je tri mise tijekom ovog 21. putovanja u inozemstvo.

U nedjelju, zadnjeg dana posjeta Njemačkoj, Benedikt XVI. je zatražio od njemačkih katolika da se ne dijele i da mu ostanu vjerni. Kako javljaju agencije, čini se da je poruka njemačkim katolicima da ostanu ujedinjeni bila upućena stotinama 'disidentskih' teologa i vjernika iz reformskog pokreta 'Wir sind Kirche' (Mi smo Crkva) i ekumenske mreže 'Die Kirche von Unten' (Crkva odozdo) koji se pokušavaju odvojiti od crkvenih struktura.

Katolička crkva u Njemačkoj, premda je bogata i ima 24 milijuna vjernika, trenutačno stagnira, pošto su mnogi vjernici napustili Crkvu, uglavnom zbog pedofilskih skandala. Papa je, kao što je činio i na drugim svojim putovanjima, u petak u Erfurtu razgovarao s pet žrtava spolnog zlostavljanja svećenika.

Papa je tog dana odao počast Martinu Lutheru u Erfurtu, gradu u kojemu je prije gotovo 500 godina studirao autor protestantske reforme. Protestanti su pozitivno ocijenili taj snažan simbol, požalivši ipak što Papa nije iznio konkretne prijedloge za ekumenizam. (Hina)

Pročitajte i ovo Papa Franjo (Foto: AFP) Erdogan kod Pape Prvi ovakav posjet u zadnjih 59 godina: Zabranjeni prosvjedi, raspoređeno oko 3500 policajaca... Papa se sastao s Suu Kyi (Foto: AFP) Nakon egzodusa Papin posjet Mjanmaru jako je delikatan: Upozoren je da jednu riječ nikako ne izgovara

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene