Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznad zakona

Belgijski ministar: "Radije ću plaćati 4000 eura dnevno kazne nego izdati vize za obitelj iz Alepa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijski ministar za imigraciju rekao je u četvrtak da je spreman prodati uredski namještaj kako bi plaćao dnevne kazne radije nego da poštuje sudski nalog da odobri turističke vize sirijskoj obitelji iz Alepa.

Theo Francken time je razbjesnio odvjetnike obitelji koja želi pobjeći iz Alepa.

Pročitajte i ovo Ilustracija stručnjak upozorava Nisu svi svjesni onoga što je na kocki: "Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu" Migranti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) HORST SEEHOFER Dramatično upozorenje njemačkog ministra: "Prijeti nam izbjeglički val veći od onoga iz 2015. godine"

"Stavlja se iznad zakona", rekao je odvjetnik Thomas Mitevoy za list DH nakon što je flamanski nacionalistički političar kazao da će dopustiti da mu sud isprazni ured radije nego da plaća 4000 eura na dan koliko je sud odredio njegovu ministarstvu da plaća dok ne izda četiri vize.

Sirijac iz Alepa zatražio je u belgijskom konzulatu u Libanonu turističku vizu za sebe, suprugu i dvoje djece jer mu je smještaj u Belgiji ponudila jedna obitelj koju je upoznao. Kada je odbijen, njegovi nesuđeni belgijski domaćini slučaj su dali na mjesni sud i dobili presudu.

Francken tvrdi, međutim, da bi primanje sirijske obitelji preko turističke vize bilo opasan presedan i da bi uslijedio val sličnih zahtjeva, pa se žali na presudu.

"Dobro smo se nosili s azilantskom krizom i stvari su pod kontrolom. Nećemo širom otvoriti naša vrata preko naših veleposlanstava i konzulata", rekao je Francken novinarima.

Belgija koja ima 11 milijuna stanovnika imala je oko 7.500 zahtjeva Sirijaca za azil prošle godine kada je golem broj ljudi potražio utočište u Europi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene