Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Belgijski mediji izvještavaju kako iza napada u Parizu stoji Abdelhamid Abaaoud.


Vjeruje se da Abdelhamid Abaaoud vođa ćelije Vervier, među kojima su bili džihadisti povratnici iz Sirije. Ćeliju je u siječnju razbila beligijska policija, piše Telegraph.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ružno zvuči, no nema se što za očekivati! Svima je jasno tko za koga igra' Slika nije dostupna Rusi u Siriji upotrijebili novo oružje, strahuje se od brojnih civilnih žrtava

Rođen 1987. Abaaoud je živio u belgijskoj općini Molenbeek u kojoj su uhićeni brojni džihadisti, te je osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora, kao i 32 drugih džihadista.

Belgijska općina koja vrvi teroristima

Njegov otac Omar je trgovac u Molenbeeku, a Abaaound je poznat po tome da je u Siriju u siječnju 2014. poveo svog brata, 13-godišnjeg Younesa.

Njegova je obitelj čak u jednom trenutku u proglasila njegovu smrt, ali to je mogla biti prijevara.

Pojavljivao se u ISIL-ovim propagandnim snimkama i časopisima u kojima se hvalio kako je pobjegao policiji.

Vjeruje se da je bio u Raqqi prvom polovicom 2014., a potom u Tabku, Deir ez Zoru i naposljetku u Kobaniju. 

Podsjetimo, u seriji napada u Parizu u petak navečer za koje je odgovornost preuzeo ISIS, poginulo je više od stotinu osoba. Čelnici država kazali kako su ovi napadi – 'napadi na čovječanstvo' i obećali Francuskoj pružiti svu potrebnu pomoć.

Francuski predsjednik Francois Hollande u obraćanju javnosti proglasio je rat, a sinoć su francuske vojne snage pojačale napade na mete Islamske države u Siriji.

Tijek događaja možete pratiti na ovom linku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook