Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Belgijski kralj Albert II. odbio ostavku premijera Letermea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijski kralj Albert odbio je prihvatiti ostavku premijera Yvesa Letermea, objavila je belgijska palača kasno sinoć.

Leterme je ponudio svoju ostavku u noći s ponedjeljka na utorak, nakon skoro četiri mjeseca na toj dužnosti, a razlog za ostavku je njegov neuspjeh da postigne dogovor između stanovnika flamanskog i valonskog podrijetla o dodjeli većih ovlasti regijama.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem"

Flamanski kršćanski demokrat Leterme predloženim je dogovorom želio reformirati belgijsku državu, a nemogućnost pokretanja ovakvog dijaloga generira političku krizu koja u Belgiji vlada od parlamentarnih izbora 2007. godine.

Nesporazume vezane uz reformu institucija kojom bi se dala veća autonomija trima regijama u zemlji (Flandriji, Valoniji i Bruxellesu) započela je Flandrija, najbogatija i najnaseljenija regija, u kojoj je autonomistički pokret najjači.

Kako je priopćila belgijska palača, kralj Albert II. zatražio je od triju visokih belgijskih političara da pomognu pronaći put izlaska iz postojeće situacije političke blokade. Riječ je o dvojici visokih frankofonih političara te čelniku male njemačke zajednice u Belgiji koji su prihvatili zadaću posredovanja, o čijim rezultatima trebaju do kraja mjeseca izvijestiti kralja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene