Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podsjetimo, belgijska policija je u protuterorističkoj akciji u gradu Verviers ubila dvojicu muškaraca. Jedan dužnosnik rekao je da je 'izbjegnut drugi Pariz'


Belgijska policija u četvrtak je u protuterorističkoj akciji ubila dvojicu muškaraca koji su pucali na policajce. Prema tvrdnjama državnih odvjetnika, islamistička skupina pripremala je 'terorističke napade velikh razmjera'.

Vezani članci Hrvatski premijer Andrej Plenković i belgijski premijer Alexander De Croo Plenković s belgijskim premijerom: ''Cilj je imati bržu isporuku cjepiva kako bi osigurali slobodnije kretanje ljudi'' Oslobođene djevojke u Nigeriji 01 Oslobođeno 279 nigerijskih učenica: ''Većina nas je imala ozlijeđena stopala, rekli su da će ustrijeliti sve koji ne mogu hodati''

Radikalni islamisti u Belgiji, čija je skupina 'razbijena' u jučerašnjoj akciji, navodno su planirali oteti policajca ili suca i odsjeći mu glavu, prenosi Daily Mail tvrdnje policijskog izvora. Video pogubljenja zatim bi objavili na internetu.

Podsjetimo, u četvrtak je i sjedište belgijske policije stavljeno pod nadzor, a još jedan muškarac ranjen je tijekom akcije u gradu Verviers.

Opasnost u Europi: 'Do 180 terorista spremno je za napade'

'Drugi Pariz je izbjegnut', rekao je jedan službenik belgijskog ministarstva pravosuđa.

Policija se na terorističku ćeliju obrušila nakon višetjednog nadzora, a diljem zemlje obavljeno je desetak pretresa. Prema pisanju belgijskih medija, bilo je pitanje dana kada će osumnjičenici svoje bolesne planove provesti u djelo. Još nije poznato je li među poginulima vođa skupine.

'Morali smo intervenirati'

'Vrhunac se dogodio prošli tjedan. Morali smo intervernirati', rekao je savezni tužitelj Eric Van Der Sypt. 'Opasnost nije gotova. Ne znamo što će se događati idućih nekoliko sati, dana i tjedana', dodao je.

VIDEO Objavljena dramatična snimka oružanog sukoba u Belgiji

Islamska država u četvrtak je objavila video čiji je glavni akter borac koji govori francuski jezik. Muslimanima u Europi poručio je sljedeće: 'Ako vidite policajca na ulici ubijte ga. Ubijte ih sve. Ubijte sve nevjernike koje vidite na ulici.'.

Belgija pod uzbunom, uhićeno 15 terorista

Belgija je u petak pod terorističkom uzbunom, a snage sigurnosti uhitile su 15 osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih napada na policiju, prenose svjetske agencije koje ističu da zasad nema dokaza o povezanosti s prošlotjednim islamističkim napadima u Parizu.

Trinaest osoba uhićeno je u 12 protuterorističkih racija u belgijskom gradu Verviersu i okolici Bruxellesa, a još dvije u Francuskoj u sklopu iste istrage, kažu tužitelji.

Glasnogovornik tužiteljstva rekao je da zasad nije utvrđena povezanost s pariškim napadima u kojima je poginulo 17 ljudi i da još nije utvrđen identitet dvojice napadača ubijenih u četvrtak u Verviersu.

Uz oružje, uključujući četiri kalašnjikova i eksploziv, u jednom stanu u Verviersu pronađene su policijske uniforme, izjavio je glasnogovornik Eric Van Der Sypt.

'Ova skupina planirala je izvesti terorističke napade na policajce na ulicama i u policijskim postajama', istaknuo je.

Uhićenja i u Francuskoj i Njemačkoj

Zamjenik državnog odvjetnika Thierry Werts ranije je rekao da je akcija provedena protiv skupine od desetak ljudi, od kojih su neki bili na ratištu u Siriji.

'Oni su pripremali napad većih razmjera, koji se trebao dogoditi vrlo skoro', rekao je Werts.

U odvojenim operacijama za koje dužnosnici kažu da nisu povezane, njemačka i francuska protuteroristička policija također su obavile nekoliko uhićenja.

U Austriji uhićeno 13 islamista: Glavni osumnjičeni je propovjednik iz BiH

Belgijska snage sigurnosti su u visokom stupnju pripravnosti i osiguravaju javne zgrade, posebno policijske postaje. Belgijska javna televizija RTBF prenosi da je policajcima rečeno da ne budu sami na ulici dok su u uniformama.

U Belgiji i Nizozemskoj zatvorene su neke židovske škole, kao reakcija na teroristički napad u Parizu prošloga tjedna na židovsku trgovinu i urede satiričkog lista Charlie Hebdo.

'Pariz je vjerojatno ubrzao stvari, u smislu da je sada svaka europska zemlja pod uzbunom. Neke informacije koje možda nisu bile posve pouzdane sada su uzete za ozbiljno... jer je prijetnja stvarna', rekao je bivši zapovjednik belgijske protuterorističke policije Andre Jacob.

U Siriju otišlo najviše boraca

S oko milijun muslimana, uglavnom sa sjevera Afrike gdje se govori francuski jezik, Belgija koja ima ukupno jedanaest milijuna stanovnika ranije je poput Francuske svjedočila nezadovoljstvu mlade, nezaposlene djece imigranata u propalim industrijskim gradovima poput Verviersa, nekoć središta tekstilne industrije.

Iz Belgije je po glavi stanovnika otišlo više boraca u Siriju nego iz bilo koje druge europske zemlje, a tamošnje vlasti vjeruju da se njih oko stotinu vratilo s borbenim iskustvom.

Dodatnih 40 je ubijeno, a oko 170 još se bori u Siriji i u Iraku, podaci su belgijskih tajnih službi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook