Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznao zlostavljanje

Belgijski biskupi pozvali Vatikan da osudi biskupa pedofila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ogorčenje koje je u Belgiji izazvala činjenica da nije kažnjen bivši biskup kojemu je dokazana pedofilija, mrlja je na ugledu Svete Stolice od koje belgijski biskupi traže da ga kazni kako se ne bi doveli u pitanje njihovi napori radi povratka povjerenja vjernika.

Bivši biskup Brugea, 74-godišnji Roger Vangheluwe, kojega je Vatikan premjestio u jednu vjersku zajednicu u Francuskoj kako bi okajao grijeh i maknuo se od očiju javnosti, zaprepastio je Belgijance kada je u četvrtak i petak dao intervju za neke televizijske mreže. U razgovoru je priznao da je spolno zlorabio dvoje djece i umanjio je težinu svojih postupaka koje je nazvao 'igrom' i 'vrstom navike'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nestao kroz prozor Nije dugo bježao od pravde: Osuđeni pedofil koji je pobjegao sa suda pronađen u Zagrebu George Pell (Foto: AFP) Nakon odbijene žalbe Vatikan o kardinalu pedofilu: "Uvijek je tvrdio da je nevin i ima pravo na još jednu žalbu"

>> Oštra kazna za biskupa koji je priznao zlostavljanje vlastitih nećaka

Prisilno umirovljenje koje je zatražila Sveta Stolica 'nije kazna, već razdoblje razmišljanja', rekao je Vangheluwe i pohvalio se brojnim iskazima potpore koju mu pružaju vjerske zajednice.

'Vatikan mora odrediti pravu kaznu', upozorio je mons. Guy Harpigny, biskup Turnaija, zadužen za slučaj pedofilije u belgijskoj Katoličkoj crkvi. 'Mnogi očekuju vraćanje u laički stalež, pa i izopćenje iz Crkve', rekao je.

Sveta Stolica je u petak priopćila da je 'svjesna težine' problema, ali i dalje oklijeva. 'Sveta Stolica prikuplja potrebne informacije radi temeljitije prosudbe', rekao je kratko ravnatelj tiskovnog ureda, otac Federico Lombardi.

'Crkva mora preuzeti odgovornost, ovako više ne ide', upozorio je belgijski premijer Yves Leterme.

Odluku može donijeti samo papa Benedikt XVI. budući da crkveno pravo ne predviđa mogućnost da se jednom biskupu oduzme svećenički red, ističu teolozi.

Vangheluwe tvrdi da nije pedofil iako je priznao da je seksualno zlostavljao svoja dva nećaka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene