Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U više regija i općina u Belgiji stupile su na snagu mjere za obranu od poplave, dok iznimno jaka kiša uzrokuje poplave i blatne bujice te zabrinjavajući porast vodostaja rijeka u većem dijelu zemlje.


Guverner istočne Flandrije objavio je u subotu da stupa na snagu plan obrane od poplave po kojemu se vatrogasna i medicinska služba te civilna zaštita i obrana stavljaju u stanje pripravnosti, javlja agencija Belga. Plan obrane od poplave stupio je tijekom dana na snagu i u Flamanskom Brabantu. Slične su mjere uvedene u više flamanskih općina.

Stanje nije ništa bolje ni na jugu, gdje je u subotu navečer nagli porast vodostaja većeg broja vodenih tokova zabilježen u Valonskom Brabantu, Hainautu, pokrajini Namuru i Verviersu.

>> Kina: 50 poginulih nakon jakih kiša

Vezani članci Ivan Križanić, direktor HAC-ova Sektora za održavanje Vozače ponovno iznenadilo nevrijeme: U više od polovice prometnih nesreća uzroci su bili neprilagođena brzina i vožnja s ljetnim gumama Katarina Jusić Snijeg i orkanski vjetar stvorili kaos na cestama: Zabilježene brojne nesreće, vozači na jednu stvar i dalje moraju posebno paziti

Zbog jakih kiša u zadnja 24 sata gotovo posvuda u zemlji vodostaj rijeka je u stalnom je porastu, a neke se počinju izlijevati. Zbog poplava i blatnih bujica nužna je evakuacija stanovnika, a ceste su zakrčene. Promet željezničkom prugom od Namura do Dinanta je u prekidu u oba smjera zbog pada stabla. Kraljevski meteorološki zavod (IRM) upozorio je da se tijekom vikenda očekuje nastavak jakih oborina. (HIna)