Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 43 posto frankofonskih stanovnika Belgije procjenjuje kako je udar koji su protiv njih u srijedu izveli flamanski zastupnici u parlamentu označio početak raspada zemlje, pokazalo je istraživanje koje su u četvrtak objavili dnevnik Le Soir te belgijski radio i televizija.


Telefonska anketa koju je na uzorku od 752 osobe proveo Institut Dedicated Research pokazala je da tako ne misli 47 posto ispitanika, dok ih 10 posto nema mišljenje o tome.

Vezani članci Ukidanje nošenja maski, ilustracija Vlasti izgubile spor: Moraju izmijeniti zakonski okvir za mjere protiv COVID-a ili ih ukinuti u roku od 30 dana Slika nije dostupna Većina Belgijaca za opstanak monarhije

Frankofoni, koji čine većinu u Valoniji i Bruxellesu većinom (53 posto) također smatraju kako se više ne mogu nastaviti pregovori između frankofonskih i flamanskih stranaka o sastavu nove vlade, koji već punih 150 dana nisu dali rezultata. Uz to, 69 posto frankofona smatra da vođa flamanskih kršćanskih demokrata Yves Leterme više ne
odgovara tom zadatku.

Flamanski zastupnici u parlamentarnom Odboru za unutarnje poslove izglasali su u srijedu podjelu bruxelleske izborne jedinice, u koju su uključene i neke općine u predgrađu glavnoga grada unatoč protivljenju frankofonih članova.

Izborni okrug Bruxelles-Hal-Vilvorde, obuhvaća Bruxelles i 35 općina oko njega, koje pripadaju Flandriji, ali u kojima frankofono stanovništvo čini značajan udjel. To frankofonom stanovništvu omogućava da na parlamentarnim izborima glasuje za frankofone stranke, što u slučaju podjele te izborne jedinice ne bi više mogli.

Glasovanje u Odboru ne predstavlja konačnu odluku. Ona treba biti izglasana na plenarnom zasjedanju parlamenta, do kojeg bi moglo doći tek za nekoliko mjeseci.

Iako nije riječ o konačnoj odluci, ona je poslala snažnu simboličnu poruku, budući da se politički čimbenici i promatrači slažu da je sada praktički suspediran proces sastavljanja vlade.