Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BBC: Švicarske vlasti ponovno upozoravaju Carlu del Ponte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarske vlasti još su jednom upozorile bivšu glavnu tužiteljicu Haškoga suda Carlu del Ponte, sadašnju švicarsku veleposlanicu u Argentini, da ne promovira svoju knjigu o radu Tribunala, javlja BBC.

Predstavnik švicarskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je za BBC da knjiga Carle del Ponte pod naslovom "Lov, ja i ratni zločinci" sadrži izjave koje nisu primjerene diplomatskom predstavniku švicarske vlade.

Pročitajte i ovo Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage Jadranka Kosor detalji iz života Jadranka Kosor predstavila je svoju knjigu "Premijerka": "Nije obračun ni s kim. Istina nikad nikoga ne smije uvrijediti"

Gospođa veleposlanica ne smije iznositi kontroverzna stajališta koja je imala kada je bila glavna tužiteljica Tribunala, rekao je za BBC predsjednik parlamentarnog odbora za vanjske poslove Geri Mueller, zastupnik stranke Zelenih.

"Mislim da je veliki problem kada neko piše knjigu u kojoj iznosi svoja sjećanja na vrlo složene procese vođene pred sudom za ratne zločine počinjene u nekadašnjoj Jugoslaviji. Također je dosta problematično ako se iz napisanog vidi da je za Carlu del Ponte još prije suđenja bilo jasno tko su pravi zločinci", smatra Mueller.

"Mislim da bi bilo dobro kada bi onda napustila posao u švicarskoj diplomaciji. Ali ako to ne učini onda će se, po mom mišljenju, time morati pozabaviti vanjskopolitički odbor parlamenta", rekao je Mueller dodajući kako bi on volio da Carla del Ponte bude povučena s mjesta švicarske veleposlanice u Argentini.

Mueller je također rekao da će sljedeća sjednica vanjskopolitičkog odbora biti održana krajem travnja te izrazio nadu da će se do tada znati što je ona odlučila.

Ovo nije prvi put da je Bern izrazio nezadovoljstvo ponašanjem svoje veleposlanice. Švicarska vlada zabranila je početkom travnja Carli del Ponte da u Milanu predstavi svoju knjigu u kojoj govori o svojem radu na dužnosti glavne tužiteljice.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova tada je ocijenilo da je promidžba njezine knjige nespojiva s njezinom sadašnjom dužnosti švicarske veleposlanice u Argentini, te zatražilo od Carle del Ponte da se "što prije vrati u Buenos Aires".

Knjiga "Lov, ja i ratni zločinci" napisana je u suradnji s Chuckom Sudeticem, izvjestiteljem New York Timesa. Govori o zaprekama na koje je Carla del Ponte nailazila u potrazi za glavnim krivcima za ratne zločine na Balkanu u 90-im.

Mandat Carle del Ponte na ICTY-ju završio se potkraj prošle godine. Švicarska pravnica početkom siječnja imenovana je na dužnost švicarske veleposlanice u argentinskoj prijestolnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene