Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Regionalna baskijska vlada ocijenila je da je proglašenje neovisnosti Kosova, kojoj se protivi španjolska vlada, "lekcija koju treba slijediti" u vezi s rješenjem sukoba nacionalnih identiteta.


Ta deklaracija neovisnosti je lekcija koju se mora slijediti ako se želi mirno i demokratski riješiti sukobe nacionalnih identiteta i pripadnosti, rekla je na konferenciji za novinare u San Sebastianu glasnogovornica baskijske vlade Miren Azkarate.

>> Kosovo postalo neovisna, suverena i demokratska država

Vezani članci Benzinska pumpa Sindikati od Vlade traže smanjenje trošarina, a za to vrijeme neki građani po gorivo idu u - BiH: "Uštedim od 200 do 300 kuna" Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...''

"To pokazuje da je poštivanje volje građana ključ rješenja teških političkih problema", dodala je aludirajući na pitanje Baskije.

Baskijska vlada, koju vodi Baskijska nacionalistička stranka (PNV), nacionalistička demokršćanska stranka osnovana u 19. stoljeću, danas je glavni politički pokret Baskije.

Španjolska vlada u subotu je ponovila da se protivi proglašenju neovisnosti Kosova.

"Nismo pobornici jednostranog proglašenja neovisnosti", rekla je zamjenica predsjednika vlade Maria Teresa Fernander de la Vega.

U Europi osim Srbije, Rusije i Španjolske gotovo sve ostale zemlje prihvaćaju neovisnost Kosova, nastavila je Azkarate.

Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija trebale bi priznati Kosovo istodobno kada i Sjedinjene Države, odmah nakon proglašenja neovisnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju