Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Baski će slijediti primjer Kosova?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Regionalna baskijska vlada ocijenila je da je proglašenje neovisnosti Kosova, kojoj se protivi španjolska vlada, "lekcija koju treba slijediti" u vezi s rješenjem sukoba nacionalnih identiteta.

Ta deklaracija neovisnosti je lekcija koju se mora slijediti ako se želi mirno i demokratski riješiti sukobe nacionalnih identiteta i pripadnosti, rekla je na konferenciji za novinare u San Sebastianu glasnogovornica baskijske vlade Miren Azkarate.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Grmoja potvrdio plan oporbe u Saboru, SDP-ovac otkrio koga nisu zvali: "S njima nismo očekivali formirati većinu" Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

>> Kosovo postalo neovisna, suverena i demokratska država

"To pokazuje da je poštivanje volje građana ključ rješenja teških političkih problema", dodala je aludirajući na pitanje Baskije.

Baskijska vlada, koju vodi Baskijska nacionalistička stranka (PNV), nacionalistička demokršćanska stranka osnovana u 19. stoljeću, danas je glavni politički pokret Baskije.

Španjolska vlada u subotu je ponovila da se protivi proglašenju neovisnosti Kosova.

"Nismo pobornici jednostranog proglašenja neovisnosti", rekla je zamjenica predsjednika vlade Maria Teresa Fernander de la Vega.

U Europi osim Srbije, Rusije i Španjolske gotovo sve ostale zemlje prihvaćaju neovisnost Kosova, nastavila je Azkarate.

Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija trebale bi priznati Kosovo istodobno kada i Sjedinjene Države, odmah nakon proglašenja neovisnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene