Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'...ne može se sad Srbija ostaviti po strani...'

Savjetnik Barrosa: Srbiji kandidatura do kraja godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posebni savjetnik predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Dusan Sidjanski, izjavio je za beogradski dnevnik 'Blic' kako misli da će Srbija potkraj godine dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Sidjanski je, u razgovoru za taj list, rekao kako je Uniji potrebna stabilizacija Balkana i da je taj interes važniji od bilo kojeg pojedinačnog interesa zemalja članica EU.

'U pitanju su budućnost Srbije i regije. Držanje Srbije po strani zbog Kosova, na čemu pogrešno inzistiraju SAD, znači slabljenje regije i jačanje nacionalističkih pokreta. Napredak Srbije u eurointegracijama neće zato biti vezan za priznanje Kosova, već samo za tehničku, ekonomsku, regionalnu suradnju s Kosovom', kazao je Sidjanski, osnivač i bivši ravnatelj odsjeka za političku znanost sveučilišta u Ženevi i predsjednik Europskog centra za kulturu.

U Bruxellesu se, po riječima Sidjanskog, veoma pozorno prate reforme koje je Srbija do sada provela i ona je, kako kaže, i s te strane na dobrom putu. Također se, ističe on, procjenjuje da bi ostavljanje Srbije po strani na budućim srbijanskim izborima stajalo poraza proeuropske snage.

'Politička stabilnost regije ne može se zamisliti bez Srbije. Hrvatska će biti primljena najkasnije za dvije godine i ne može se sad Srbija ostaviti po strani. Predsjednik Europske komisije to veoma dobro zna. Zato smatram da će Srbija potkraj godine dobiti i status kandidata i datum početka pristupnih pregovora', ustvrdio je Sidjanski. (HINA)

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene