Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijevremeni izbori u Italiji ne smiju dovesti u pitanje plan gospodarskih reformi premijera Marija Montija jer rizik od financijske krize još uvijek postoji, izjavio je u intervjuu u nedjelju čelnik Europske komisije Jose Manuel Barroso.


'Idući izbori ne smiju poslužiti kao izgovor za dovođenje u sumnju nužnosti tih mjera', rekao je Barroso za poslovni dnevnik Il Sole 24 Ore u intervjuu objavljenom dan nakon što je Monti najavio da će podnijeti ostavku. 'Relativno smirenje na tržištima ne znači da smo izašli iz krize', istaknuo je.

>> Berlusconi prijeti uskraćivanjem povjerenja Montiju

Vezani članci Bar, ilustracija Zabranili razgovor o koroni, dolazi sve više ljudi: ''Jednostavno želimo predahnuti" Italija, koronavirus U Norveškoj umrlo dijete, Italija bilježi najveći broj žrtava od travnja, SAD sve bliže brojci od 250.000 mrtvih

Monti je najavio u subotu da će podnijeti ostavku nakon usvajanja proračuna za 2013. godinu. Iznenađujuća najava došla je samo dva dana nakon što je stranka Silvija Berlusconija povukla parlamentarnu potporu Montijevoj vladi te nekoliko sati nakon što je Berlusconi izjavio da će se natjecati za premijera.

Parlament namjerava usvojiti proračun do Božića tako da će Montijeva ostavka vjerojatno pomaknuti izbore, koji su bili predviđeni u prvoj polovici 2013., na veljaču. Izbori se moraju održati u roku od 70 dana nakon raspuštanja parlamenta. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook