Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čitanje poezije na različitim jezicima

Barcelona se prisjeća prošlogodišnjeg islamističkog napada: Svečanost predvodili kralj, kraljica i premijer

Odavanje počasti žrtvama poginulima u prošlogodišnjem terorističkom napadu (Foto: AFP)
Odavanje počasti žrtvama poginulima u prošlogodišnjem terorističkom napadu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Odavanje počasti žrtvama poginulima u prošlogodišnjem terorističkom napadu (Foto: AFP) Odavanje počasti žrtvama poginulima u prošlogodišnjem terorističkom napadu (Foto: AFP) Foto: Afp Odavanje počasti žrtvama poginulima u prošlogodišnjem terorističkom napadu (Foto: AFP) Odavanje počasti žrtvama poginulima u prošlogodišnjem terorističkom napadu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Odavanje počasti žrtvama poginulima u prošlogodišnjem terorističkom napadu (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Građani Barcelone u petak su odali počast žrtvama islamističkog napada koji je prošle godine usmrtio 16-ero ljudi, dok se u pozadini ne smiruju odnosi s Madridom uslijed želje za neovisnošću Katalonije.

Sedamnaestog kolovoza 2017. jedan je mladić iznajmljenim kombijem ušao na aveniju Ramblu i ubio 14-ero ljudi i ozlijedio na stotine u najgorem terorističkom napadu u Španjolskoj u posljednjih deset godina. Drugi je čovjek poginuo dok je napadač bio u bijegu, dok je jedna žena izgubila život dan poslije u napadu u obalnom naselju Cambrils.

Pročitajte i ovo Islam Halilov Tijekom terorističkog napada VIDEO Hrabri dječak spašavao ljude tijekom krvoprolića: "Jako sam se bojao, mislio sam da će baciti granatu i na nas..." Ruševine Crocus City Hall Strašne posljedice Žrtve se i dalje broje, u bolnici je gotovo 100 ljudi, a strahuje se da će ispod ruševina pronaći još tijela

Mnoštvo je ispunilo centralni trg na svečanosti koju je predvodio španjolski kralj Filip, kraljica Letizia i premijer Pedro Sanchez.

Uz pjevanje zbora, okupljeni su čitali poeziju na različitim jezicima.

Ranije u petak, rođaci žrtava, mnogi plačući, položili su cvijeće uz mozaik na glavnomm gradskom šetalištu gdje se dogodio islamistički napad.

Obitelji poginulih zatražili su 'primirje' između zagovornika i protivnika nezavisnosti Katalonije proglašene prošlog listopada, zbog koje je Madrid nametnuo izravnu upravu nad regijom.

Katalonsko društvo duboko je podijeljeno oko pitanja neovisnosti. Anketa centra za javno mnijenje (Centro d'Estudis d'Opinio) iz srpnja pokazuje da tek 46.7 posto Katalonaca želi neovisnost.

Premijer Sanchez radi na ublažavanju napetosti s katalonskim vlastima otkako je preuzeo premijersku stolicu u lipnju od Mariana Rajoya, čija je vlada naredila djelovanje policije na referendumu 1. listopada.

S druge strane kralj Filip, koji je neuobičajeno politički intervenirao i kritizirao referendum, dočekan je na ulicama Barcelone uzvicima nezadovoljstva, a na jednoj je zastavi na obližnjem balkonu stajalo ''Španjolski kralj nije dobrodošao u katalonskim zemljama''.

Nekolicina okupljenih na komemoraciji rekla je kako nisu sretni što je kralj ondje. ''Ja se apsolutno ne slažem'', rekao je administrativni radnik Nati Puigbarraca. ''Svi znamo što se dogodilo u Kataloniji, postoji politički problem, ali to je više od toga. Neki od nas nikada neće zaboraviti što se dogodilo 1. listopada'', dodao je. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene