Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Obaviješten je'

Obama od 2010. zna da NSA špijunira Merkel!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama bio je obaviješten od 2010. o prisluškivanju mobitela njemačke kancelarke Angele Merkel koje je možda počelo već 2002., izvijestili su njemački mediji.

Dnevnik Bild am Sonntag citirao je u nedjelju izvore američkih tajnih službi prema kojima je šef Američke agencije za sigurnost (NSA) Keith Alexander obavijestio Baracka Obamu o operaciji prisluškivanja razgovora Angele Merkel već 2010.

'Obama nije prekinuo tu operaciju, pustio je da se nastavi', kazao je visoki dužnosnik službi NSA kojega citira dnevnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U strahu od humanitarne katastrofe UŽARENA TELEFONSKA LINIJA 'Pritisak se mora izvršiti, moramo brzo djelovati' Slika nije dostupna Milijarde eura Obama obećao Merkel da će 'bitno' pridonijeti rješavanju izbjegličke krize

>> Angela Merkel: Špijuniranje prijatelja, to se ne radi!

Spiegel piše u subotu navečer da raspolaže dokumentima NSA prema kojima se kancelarka nalazi na listi za prisluškivanje od 2002. a bila je na njoj i nekoliko tjedana prije posjeta američkog predsjednika Berlinu u lipnju ove godine.

Nedavna otkrića o opsegu američkog prisluškivanja nagnala su europske čelnike da zahtijevaju od Washingtona novi sporazum o skupljanju obavijesti koji bi omogućio očuvanje saveza ali i nastavak borbe protiv terorizma.

Njemačka bi trebala poslati izaslanstvo s dužnosnicima svojih tajnih službi u SAD sljedećeg tjedna, zaduženo da dobije objašnjenja glede tvrdnji o prisluškivanju mobitela njemačke kancelarke od strane američkih tajnih službi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene