Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sektorske sankcije'

Upozorenje Moskvi: Obama i Merkel zaprijetili novim sankcijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel u petak su Rusiji zaprijetili novim sankcijama koje bi direktnije pogodile neke sektore gospodarstva, ako dođe do daljnjeg pogoršanja stanja u Ukrajini, javile su svetske agencije.

Američki predsjednik je upozorio Moskvu da će sljedeći korak, nakon što su SAD i EU već uvele sankcije ruskim pojedincima povezanim s Kremljom, biti uvođenje 'sektorskih sankcija' ukoliko Rusija bude ometala ukrajinske predsjedničke izbore zakazane za 25. svibnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke

'Ako budemo svjedočili ometanju ili destabiliziranju na način da izbori 25. svibnja budu onemogućeni, nećemo imati drugog izbora već nametnuti nove, oštrije sankcije', kazao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare s Angelom Merkel.

Merkel je također kazala da su svibanjski izbori 'ključni' te da su 'sektorske sankcije' u pripravnosti. Europa je, kazala je Merkel, spremna za treću fazu gospodarskih sankcija Rusiji, kojima se, međutim, protive neke kompanije.

Stanovništvo u strahu od osvete: Najmanje troje mrtvih u Odesi

'Spremni smo i pripremili smo tu fazu', rekla je Merkel. Kazala je da su šefovi država i vlada Europske unije spremni sastati se u bilo kojem trenutku zbog Ukrajine ukoliko je potrebno. Opetovano je ponovila da će EU krenuti u treću fazu sankcija, ali i dodala da 'nije nužno da to želimo'.

Europska unija je u ponedjeljak dodala još 15 ruskih i ukrajinskih dužnosnika skklonih Moskvi na listu osoba koje su pod sankcijama. I SAD je isti dan uveo šire sankcije koje posebice pogađaju osobe bliske Vladimiru Putinu, poput njegova savjetnika za energetiku Igora Sečina, ili Sergeja Čemezova, izvršnog predsjednika tehnološke grupacije Rostec. Njih dvojica su izrazili želju za diplomatskim rješenjem krize u Ukrajini.

Obama je također pozvao Rusiju da izvrši utjecaj na proruske skupine u Ukrajini da se povuku, poručivši da je sramotno što milicije drže zatočenima međunarodne promatrače. Rusija mora, rekao je, djelovati kako bi se međunarodni promatrači smjesta oslobodili. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene