Utaja poreza, skrivanje milijuna dolara, poslovanje s razno-raznim kriminalcima, samo su neke od optužbi na račun najveće britanske banke, HSBC.


U javnost su procurili detalji o poslovanju švicarske podružnice do 2007. godine. Među 100 tisuća klijenata, našlo se i 40 Hrvata.

Vezani članci Koronavirus u Švicarskoj Spašavaju ekonomiju: Švicarci skraćuju karantenu na pet dana Euri, ilustracija Božićno čudo? Banka greškom uplatila 155 milijuna eura na 75.000 računa

Švicarska podružnica jedne od najvećih banaka na svijetu, britanskog HSBC-a, do 2007. je pomagala u utaji poreza, zamračivala milijune dolara i surađivala s kriminalcima raznih vrsta.

100.000 fizičkih i pravnih osoba, 30.000 bankovnih računa, 120 milijardi dolara

U javnost su procurili podaci o 100 tisuća fizičkih i pravnih osoba, s 30 tisuća bankovnih računa, na kojima je bilo 120 milijardi dolara. Klijenti su iz 200 zemalja.

Otkriven najveći bankarski skandal u povijesti!

Najviše novca je od švicarskih državljana, više od 31 milijarde dolara. Slijede Britanci, s 21 milijardom i 700 milijuna dolara. Zanimljivo, račune su tamo imali i državljani Hrvatske. Otvoreni su bankovni računi na 40 imena, s 33 milijuna i 200 tisuća dolara.

Tko su hrvatski vlasnici računa, nije poznato.Objavljeno kako je među klijentima bilo bivših i sadašnjih političara, sportaša, glumaca, ali i trgovaca oružjem, švercera krvavih dijamanata i bliskih suradnika afričkih diktatora.

Valentino Garavani - 9 bankovnih računa, 108,4 milijuna dolara; kralj Abdullah II - tri bankovna računa, 41,8 milijuna dolara; Flavio Briatore - 38 bankovnih računa, 73 milijuna dolara

Mi smo izdvojili tri poznata imena. Modni kreator Valentino povezuje se s ukupno devet računa, s više od 108 milijuna dolara. Za komentar nije bio raspoložen. Klijent je i jordanski kralj Abdulah II, s kojim se povezuju tri računa na kojima su gotovo 42 milijuna dolara. Njegovi suradnici kažu da kao monarh ne mora plaćati porez. Poduzetnik Flavio Briatore povezuje se čak 38 računa, na kojima su 73 milijuna dolara. Tvrdi da je sve zakonito. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju