Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Prvi od petorice

Obješen oporbeni vođa - jer je narod tako htio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ratnih zločina otprije 42 godine, u kojima je živote izgubilo oko 3 milijuna ljudi dana, danas je obješen bangladeški oporbeni vođa.

Abdul Quader Mollah, 65-godišnji čelnik oporbene stranke Jamaat-e-Islami, upravo je smaknut vješanjem u Dhaki.

Pročitajte i ovo Autobusna nesreća u Bangladešu - 4 Upali u jarak VIDEO/FOTO Katastofalna autobusna nesreća: Poginulo 19 osoba, broj bi mogao i rasti Slika nije dostupna "Mnogi skočili u rijeku" Izbio požar na trajektu u Bangladešu, poginulo najmanje 30 putnika: "Obalna straža nastavlja potragu za putnicima u rijeci"

Mollah je osuđen na smrt zbog ratnih zločina u bangladeškoj borbi za neovisnost 1971., i prvi je od petorice vođa nad kojima je izvršena najteža kazna. Njih je osudio državni sud za zločine, osnovan 2010. radi istraživanja zvjerstava u kojima je prije 42 godina ubijeno oko tri milijuna ljudi.

Južnoafrički silovatelj objesio se prije početka suđenja

Do primjene najstrože sankcije došlo je nakon što je sud u rujnu preinačio dotadašnju kaznu doživotnoga zatvora za Mollaha, ali i na zahtjev javnosti koja je tražila upravo da ga se objesi.

Objava presude nije u glavnom gradu Bangladeša, zemlje od oko 154 milijuna stanovnika, prošla bez političkih napetosti, pogotovo i zato jer se bliže parlamentarni izbori 5. siječnja, pa su oporbenjaci presudu dočekali "na nož." U samoj Dhaki bilo je mirno, no aktivisti Jamaata u manjim su se gradovima sukobili s policijom, paleći i razbijajući vozila. To je samo nastavak nasilnih zbivanja proteklih tjedana, u kojima oporbeni Jamaat-e-Islami s partnerskim BNP-om, nastoji destabilizirati vlast premijerke Sheikh Hasine. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene