Najmanje 500 ljudi je poginulo, a tisuće ostalo bez domova nakon snažnog ciklona nazvanog Sidr. Vjetrovi, koji su puhali jačinom i do 250 km/h podignuli su 5 metara visoke valove na obalama gradova Patuakhali, Barguna i Jhalakathi.


S tim gradovima su, kako prenose vlasti u Dhaki, još sinoć prekinute sve telefonske i prometne veze, pa još uvijek nije poznat točan broj stradalih u regiji.  

Vezani članci Razoran ciklon prijeti Indiji i Bangladešu - 7 Golema oluja prijeti milijunima ljudi: Stiže možda i najrazorniji ciklon koji su dosad doživjeli Tajfun Fani (Foto: AFP) Opasna Fani zaprijetila Indiji: U tijeku evakuacija 800.000 ljudi, tajfun će donijeti i iznimno jake kiše

Jutros su vjetrovi, kako javljaju lokalne vlasti, oslabili sa jačine ciklnona na jačinu tropske oluje te se kreću prema sjeveroistoku zemlje, no više ne predstavljaju opasnost za stanovništvo.

Obilne kiše poplavile su i gotovo potpuno uništile tri spomenuta obalna grada u kojima živi oko 700.000 stanovnika, pa lokalni dužnosnici strahuju da bi broj mrtvih mogao biti puno veći. Ima puno ozlijeđenih, neke su kuće potpuno uništene, a velik broj stanovnika smatra se nestalima, prenosi AP.

France presse izvješćuje da su u niskim obalnim regijama Barguna, Bagerhat, Barisal i Bhola poznatim po deltama, osim kuća, škola, džamija i ostalih javnih zgrada, uništena uzgajališta riba, polja s usjevima prekrivena su naslagama blata, a stabla su na nekim mjestima počupana iz korijena.

Obalno područje Bangladeša graniči s istočnim dijelom Indije i poznato je po šumama u kojima obitava rijetka ugrožena vrsta bengalskog tigra. No, oluja je 'prešla' preko istočne indijske obale ne prouzročivši veću štetu, izvijestile su tamošnje lokalne vlasti.

Tisuće stanovnika bilo je prisiljeno povući se u unutrašnjost zemlje gdje su izgrađena betonska zdanja u kojima su smještena skloništa, s obzirom da sezonski cikloni poharaju obalni dio Bangladeša svake godine, izvijestio je France presse.

Televizijske kuće izvijestile su kako se više od stotinu ribarskih brodica nije uspjelo vratiti na obalu, jer ih je, unatoč ranijim upozorenjima, zahvatio ciklon na moru.

Godine 1970. ciklon velikih razmjera odnio je pola milijuna ljudskih života, a u ciklonu koji je zemlju pogodio 1991. poginule su 143.000 ljudi.