Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irak treba uvesti moratorij na pogubljenja u zemlji, koja bilježi oštar porast broja izvršenih smrtnih kazni u posljednjih nekoliko mjeseci, upozorio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u izvješću objavljenom u srijedu.


Ban Ki-Moon je rekao da je 'zabrinut zbog kontinuirane i povećane primjene smrtne kazne' u Iraku. Prema njegovu izvješću, u Bagdadu je između prosinca 2011. i veljače 2012. pogubljeno 80 osuđenika, u usporedbi sa 68 u razdoblju siječanj-studeni 2011.

Većina pogubljenih osuđeni su prema iračkim zakonima o borbi protiv terorizma, navodi se u izvješću glavnog tajnika.

'Zato pozivamo iračke vlasti da uvedu moratorij na primjenu smrtne kazne', rekao je on.

U ožujku je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International objavila da je povećan broj pogubljenja izvršenih u svijetu prošle godine, uglavnom zbog porasta uporabe smrtne kazne u Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji.

Ban Ki-Moon je također izrazio zabrinutost zbog povećanja broja poginulih civila u Iraku u mjesecima nakon odlaska američkih vojnika. Rekao je da su 302 civila ubijena u nasilnim napadima u siječnju, što je najveći mjesečni broj poginulih civila od 2007.

Vojske i policijske snage često su meta napada u Iraku, gdje se bombaški napadi i pucnjave i dalje događaju gotovo svakodnevno.

Iračko krilo Al Kaide i srodne sunitske muslimanske pobunjeničke skupine objavile su da unatoč povlačenju američkih snaga neće položiti oružje i nastavit će borbu protiv vlade u Bagdadu kojim dominiraju većinski šijiti.

Oni su preuzeli odgovornost za gotovo sve veće napade u ovoj godini, izvodeći koordinirane napade diljem zemlje, otprilike jednom mjesečno od odlaska Amerikanaca. (Hina)

Vezani članci Američka zračna baza Al Asad - 5 Zašto je iranska odmazda bila usmjerena baš na "Kamp kolačić"? Golema baza imala je i bazene te vlastite autobusne linije Slika nije dostupna Ban Ki-moon pozvao na provedbu sankcija protiv Islamske države