Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ban Ki-Moon preuzeo dužnost glavnog tajnika UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejski korejski diplomat Ban Ki-moon u ponedjeljak je stupio na dužnost novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, kao osmi čelni čovjek svjetske organizacije od njezinog osnivanja, suočen s nizom globalnih izazova od širenja nuklearnog oružja, genocida u Darfuru, pandemije AIDS-a do nastavka reformi UN-a koje je započeo njegov prethodnik Kofi Annan.

Ban Ki-Moon, 62-godišnji dosadašnji ministar vanjskih poslova Južne Koreje, najavio je kako će rješavanje problema vezanih uz nuklearni program Sjeverne Koreje biti jedan od njegovih prioriteta. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužbe protiv mirovnjaka Ban Ki-moon pokreće istragu o epidemiji kolere na Haitiju Slika nije dostupna Pohvala Ban Ki-moona 'Doprinos Hrvatske UN-u nadmašio je njezinu veličinu'

Najavio je da će putovati u Pjongjang kada bude potrebno, te upozorio da s tim izoliranim komunističkim režimom treba pregovarati, a ne samo kažnjavati ga sankcijama.

Sjedinjene Države će sigurno vršiti pritsak na Bana da nastavi s reformama upravljanja UN-om, koje je pokrenuo Annan.

Opća skupština, koja odobrava proračun i nadzire upravljanje UN-om, do sada nije pokazala sklonost prihvaćanju promjena, koje su Annan i angažirani stručnjaci ocijenili nužnim za modernizaciju 61-godišnje svjetske organizacije.

U govoru nakon polaganja prisege 14. prosinca, Ban je najavio da će "nastojati djelovati kao onaj koji harmonizira i gradi mostove", kako bi u svom mandatu pridonio "mirnijem, prosperitetnijem i pravednijem svijetu za buduće naraštaje".

Ban Ki-moon je službeno postao glavnim tajnikom UN-a s 1. siječnja, no tim povodom nije predviđena nikakva službena ceremonija.

Novi glavni tajnik u nedjelju je imenovao dva ključna člana svoje ekipe, predstojnika ureda i glasnogovornika.

Za predstojnika ureda odabrao je indijskog veleposlanika Vijaya Nambiara, koji je do sada bio posebni savjetnik Kofija Annana, i savjetnik indijskog vijeća za Nacionalnu sigurnost.

Glasnogovornica glavnog tajnika bit će Michelle Montas, novinarka iz Haitija, koja također ima iskustvo rada u UN-u, gdje je vodila radio program UN-a na francuskom jeziku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene