Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južnokorejski korejski diplomat Ban Ki-moon u ponedjeljak je stupio na dužnost novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, kao osmi čelni čovjek svjetske organizacije od njezinog osnivanja, suočen s nizom globalnih izazova od širenja nuklearnog oružja, genocida u Darfuru, pandemije AIDS-a do nastavka reformi UN-a koje je započeo njegov prethodnik Kofi Annan.


Ban Ki-Moon, 62-godišnji dosadašnji ministar vanjskih poslova Južne Koreje, najavio je kako će rješavanje problema vezanih uz nuklearni program Sjeverne Koreje biti jedan od njegovih prioriteta. 

Vezani članci Slika nije dostupna 'Doprinos Hrvatske UN-u nadmašio je njezinu veličinu' Slika nije dostupna Josipović s Ban Ki-Moonom: Imamo problema, ali napredujemo

Najavio je da će putovati u Pjongjang kada bude potrebno, te upozorio da s tim izoliranim komunističkim režimom treba pregovarati, a ne samo kažnjavati ga sankcijama.

Sjedinjene Države će sigurno vršiti pritsak na Bana da nastavi s reformama upravljanja UN-om, koje je pokrenuo Annan.

Opća skupština, koja odobrava proračun i nadzire upravljanje UN-om, do sada nije pokazala sklonost prihvaćanju promjena, koje su Annan i angažirani stručnjaci ocijenili nužnim za modernizaciju 61-godišnje svjetske organizacije.

U govoru nakon polaganja prisege 14. prosinca, Ban je najavio da će "nastojati djelovati kao onaj koji harmonizira i gradi mostove", kako bi u svom mandatu pridonio "mirnijem, prosperitetnijem i pravednijem svijetu za buduće naraštaje".

Ban Ki-moon je službeno postao glavnim tajnikom UN-a s 1. siječnja, no tim povodom nije predviđena nikakva službena ceremonija.

Novi glavni tajnik u nedjelju je imenovao dva ključna člana svoje ekipe, predstojnika ureda i glasnogovornika.

Za predstojnika ureda odabrao je indijskog veleposlanika Vijaya Nambiara, koji je do sada bio posebni savjetnik Kofija Annana, i savjetnik indijskog vijeća za Nacionalnu sigurnost.

Glasnogovornica glavnog tajnika bit će Michelle Montas, novinarka iz Haitija, koja također ima iskustvo rada u UN-u, gdje je vodila radio program UN-a na francuskom jeziku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju