Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ban Ki-moon poziva na hitne mjere zbog krize hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je jučer međunarodnu zajednicu na hitne i dugoročne mjere zbog prehrambene krize i upozorio na njezine moguće teške političke i sigurnosne posljedice.

"Kriza hrane se pogoršava u svijetu i dosegla je prag hitnosti", rekao je Ban na okruglom stolu UN-ovog Ekonomskog i socijalnog vijeća (Ecosoc).

Pročitajte i ovo Teška situacija u Gazi Izrael neprestano bombardira Trgovine u Gazi ostaju bez kruha i vode: "Ili ubijaju djecu bombama ili izgladnjivanjem" Slika nije dostupna Približen blagdanski ugođaj Poznat je ovogodišnji božićni meni u pučkim kuhinjama: Broj potrebitih korisnika se smanjuje

"Trebamo ne samo hitne mjere za kratkoročne i trenutačne potrebe za izbjegavanje gladi u brojnim regijama svijeta, već i temeljno povećanje dugoročne proizvodnje žitarica", dodao je.

Ban je objasnio da "međunarodna zajednica mora hitno i usklađeno djelovati kako ta kriza ne bi imala veće posljedice na političkom i sigurnosnom planu" i ocijenio da "UN mora imati odlučujuću ulogu u pronalaženju prikladnih odgovora za taj globalni problem".

Svjetska banka je pozvala u nedjelju vlade zemalja članica da hitno interveniraju kako bi se izbjegla prehrambena kriza koja može dodatno osiromašiti oko 100 milijuna ljudi na svijetu.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick je upozorio da bi kriza mogla prouzročiti zaostatak od sedam godina u borbi protiv gladi u svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene