Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe protiv mirovnjaka

Ban Ki-moon pokreće istragu o epidemiji kolere na Haitiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio je u petak osnivanje neovisne stručne skupine za istragu epidemije kolere na Haitiju za koju neki Haićani optužuju UN-ove mirovnjake iz Nepala.

Od kada je u listopadu na Haitiju izbila epidemija kolere više od 91.000 osoba je obolila a više 2000 umrlo od te bolesti. Prošlog su mjeseca prosvjednici kamenovali ophodnju UN-a i uzvikivali slogane optužujući UN-ovu misiju da je donijela bolest.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

Prošlog su tjedna istraživači iz SAD-a izvijestili da je soj kolere odgovoran za epidemiju došao iz južne Azije i da je vrlo sličan onoj koja se pojavljuje u Bangladešu. Ujedinjeni narodi su do sada govorili da nema znanstvenog dokaza da su pripadnici nepalske bojne odgovorni za bolest te da da su svi vojnici na testiranju bili negativni.

No s obzirom da optužbe nisu prestale Ban je rekao da ostaju 'pitanja i legitimne zabrinutosti koje zahtijevaju najbolji odgovor koji znanost može dati'. On je novinarima nakon konzultacija sa čelnicom Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chen rekao da osniva međunarodnu stručnu skupinu koja će biti 'potpuno neovisna i imati puni pristup prostorima i osoblju UN-a'.

Ban je rekao da će imena članova skupine biti objavljena što je prije moguće. Među članovima će biti epidemiolog i mikrobiolog, dodao je. 'Želimo uložiti svaki napor kako bi ta razjasnili i našli odgovore koje narod Haitijia zaslužuje', rekao je čelnik UN-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene