Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija glavnog tajnika UN-a

Ban Ki-moon osudio napad na egipatske prosvjednike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio neprihvatljivim napade na prosvjednike u Egiptu i pozvao na brzu političku tranziciju.

'Svi su napadi na mirne prosvjednike neprihvatljivi i snažno ih osuđujem', rekao je Ban Ki-moon u izjavi za novinare nakon sastanka s britanskim premijerom Jamesom Cameronom. Glavni tajnik NATO-a također je pozvao na miran i uredan prijenos vlasti u Egiptu, dodavši kako su UN spremni pružiti pomoć.

Pročitajte i ovo Eksplozija autobusa u Kairu (Foto: AFP) Prevozio turiste iz Vijetnama Eksplozija turističkog busa u blizini piramida u Kairu: Dvije osobe poginule, 12 ranjenih Slika nije dostupna Unutar katedrale U eksploziji u Kairu najmanje 25 mrtvih

>> Jedna osoba poginula, najmanje 500 ranjenih

>> FOTO i VIDEO: Prizori kaosa na ulicama Kaira

'Ako treba doći do tranzicije, onda to treba učiniti odmah', ocijenio je, pozvavši sve strane da započnu dijalog bez daljnjeg odgađanja.

Cameron je potpuno neprihvatljivim ocijenio prizore nasilja viđene u srijedu na Trgu Tahrir između pristalica i protivnika egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

'Pokaže li se da je režim na bilo koji način potaknuo to nasilje ili ga tolerirao, to će biti potpuno neprihvatljivo', dodao je Cameron, napomenuvši kako se prijenos vlasti u Egiptu mora obaviti po brzom postupku i odmah.

NATO je sve strane u Egiptu pozvao na dijalog kako bi se olakšala mirna tranzicija prema demokraciji. 'Izražavamo žaljenje zbog gubitka ljudskih života u Egiptu i pozivamo sve protagoniste na trenutačno otvaranje dijaloga u cilju omogućavanja mirne tranzicije prema demokraciji, uz poštivanje ljudskih prava', izjavila je glasnogovornica Oana Lungescu.

'Pozorno pratimo stanje, koje se mijenja iz sata u sat', dodala je u prvom komentaru Sjevernoatlantskog saveza od početka političke krize u Egiptu, u kojoj je već ubijeno na stotine ljudi.

'Nadamo se i očekujemo da Egipat i dalje ima konstruktivnu ulogu u regiji', dodala je Lungescu, podsjetivši kako se Egipat pokazao osobito vrijednim partnerom Sjevernoatlantskom savezu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene