Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opsada sirijskih gradova je 'ratni zločin', ocijenio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, uoči vjerojatnog sastanka Vijeća sigurnosti na zahtjev Pariza, Londona i Washingtona radi poboljšanja humanitarne pomoći tim gradovima.


Govoreći o sudbini Madaje i drugih gradova koje su opkolili borci u Siriji, Ban je novinarima kazao: 'Budimo jasni - korištenje izgladnjivanja kao ratnog oružja ratni je zločin'. Naglasio je da su režim i oporba 'krivi za to i druge strahote zabranjene međunarodnim humanitarnim zakonima' te zatražio je da 'zemlje iz regije i izvan nje koje mogu imati utjecaj izvrše pritisak na zaraćene strane kako bi se postigao slobodan i produžen humanitarni pristup u čitavoj Siriji'.

Vezani članci Ilustracija Uhićene tri osobe zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina, četvrta nedostupna hrvatskim vlastima Sakib Mahmuljin General Armije BiH osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina, njegov odvjetnik najavio žalbu: "Ova presuda ima puno dubioza koje Sud nije riješio"

To je prvi put da se UN izražava tako otvoreno i na najvišoj razini, u trenutku kad su humanitarni konvoji uspjeli opskrbiti Madaju i još dva grada opkoljena već mjesecima.

Vijeće sigurnosti može se načelno obratiti Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine u Siriji no vjerojatno je da bi Rusija i Kina koje štite sirijski režim od zapadnih pritisaka blokirale takvu inicijativu.

Po UN-u, 4,5 milijuna Sirijaca živi u zonama teškog pristupa za humanitarne organizacije a gotovo 400.000 ih opkoljuju režimske snage ili oporbene oružane skupine. (Hina)