Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Poruka iz Beograda

VUČIĆ S IZETBEGOVIĆEM ODIGRAO PARTIJU ŠAHA 'Vrijeme je za stotine godina mira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon stotinu godina ratova i nesreća vrijeme je da imamo stotine godina mira, rekao je u srijedu tijekom posjeta Beogradu bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Članovi vodstva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić doputovali su u srijedu u Srbiju na poziv srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, a nakon sastanka i zajedničke tiskovne konferencije zajedno su prošetali središnjim gradskim ulicama i otišli u park-tvrđavu Kalemegdan.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena Izbori u Srbiji - 5 Može li Vučić izgubiti Beograd Srbija u nedjelju izlazi na izbore, najveća borba vodi se za prijestolnicu: "Izgubi li glavni grad, to bi ga moglo ozbiljno uzdrmati"

Nakon što je Izetbegović ranije tijekom dana novinarima na tiskovnoj konferenciji rekao kako je osobno inzistirao da sastanak s domaćinom ne bude u Karađorđevu, što je prethodno bilo najavljeno, već u Beogradu kako bi izravno osjetio kako će Beograđani reagirati, bošnjački član Predsjedništva BiH je naglasio da dugo nije bio u šetnji Beogradom, Knez Mihailovom ulicom, te pohvalio domaćine.

"Dojmovi su jako dobri, ljudi spontano i lijepo reagiraju… Naš prijatelj Aleksandar (Vučić) se pokazao kao izvanredan domaćin", rekao je Izetbegović, a Vučić je odgovorio da su Srbi odlični domaćini, ali su "Bošnjaci i Hrvati jednako dobri".

Izetbegović je ocijenio kako je "danas poslana prava poruka - da nema života u regiji bez povjerenja", a Vučić poručio kako su narodi "u posljednjih 15 dana imali priliku mnogo toga naučiti jedni o drugima", ali najvažnija je poruka o budućnosti koju trebaju graditi zajednički "s pažnjom, odgovornošću i ozbiljnošću".

"Prije svega to je ekonomski boljitak za sve nas i otvoreni i iskreni razgovori kojima ćemo podizati povjerenje kako između nas, tako i između naših ljudi, naroda i zemalja", rekao je Vučić.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je kako se "zaista nada" da će poslije današnjeg posjeta Beogradu "poglavito kod Bošnjaka, bošnjačkih političkih vođa, biti spremnosti za istinski pruženu ruku i da se konačno stavi točka na to što se događalo prije 20 godina".

BiH: Troje uhićenih zbog napada na Vučića u Srebrenici

Tijekom šetnje gradom domaćin gostima iz Sarajeva bio je i beogradski gradonačelnik Siniša Mali, koji je članovima Predsjedništva BiH predstavio projekt "Beograd na vodi".

Uz jake mjere sigurnosti, te prsten tjelohranitelja koji ih je stalno okruživao, Vučić, Mali i njihovi gosti zadržali su se u staroj kavani Kolarac u centru grada gdje su lokalni glazbenici gostima odsvirali pjesmu "Sarajevo ljubavi moja". Na Kalemegdanu ih je dočekao folklorni ansambl s plesovima iz Srbije, a Vučić je s Izetbegovićem potom odigrao partiju šaha.

Sastanak u Beogradu uslijedio je na Vučićev poziv nakon incidenta 11. srpnja kad su na komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima napadnuti premijer i državno izaslanstvo Srbije, a Vučić je potom poručio da, unatoč tim neugodnostima, njegova ruka pomirenja ostaje pružena.

Nakon službenog dijela i sastanka srbijanskog premijera i trojice članova Predsjedništva BiH na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poručeno je da su "Srbija i Bosna i Hercegovina otvorile novu stranicu zajedničke budućnosti", uz sugestiju da "povijest treba ostaviti povjesničarima", te da političari i predstavnici vlasti imaju obvezu gledati naprijed i raditi u interesu građana i razvoja svojih država i regije.

Za praćenje posjeta tročlanog vodstva BiH Srbiji akreditirano je oko 200 novinara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene