Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u petak kako bi odnose s Hrvatskom trebalo graditi tako da se izbjegavaju nepotrebne komplikacije i uz uzajamno poštovanje legitimnih prava što se odnosi i na najavljenju gradnju Plješkog mosta.


Komentirajući zaoštravanje odnosa između BiH i Hrvatske zbog tog infrastrukturnog projekta, koje u zadnje vrijeme potiču bošnjački političari i on osobno, te različita stajališta koja se iznose o Pelješkom mostu Bakir Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao interes BiH nije onemogućiti njegovu gradnju nego osigurati zaštitu svojih prava.

Vezani članci Slika nije dostupna Izetbegović traži od EU-a posredovanje u sporu s Hrvatskom oko Pelješkog mosta Slika nije dostupna SDA osudio Čovića zbog potpore izgradnji Pelješkog mosta: "To je nedopustivo!"

Istaknuo je kako je želja BiH biti dobar susjed Hrvatskoj od koje očekuje isti takav odnos temeljen na pretpostavci da dvije države ne bi trebale jedna drugoj stvarati probleme i ograničavati prava.

"Nadam se da će i Hrvatska krenuti u tom smjeru da jedni drugima pomognemo, a ne da pravimo probleme", izjavio je Izetbegović.

Upravo iz Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije (SDA) u proteklih mjesec dana pokrenuta je žestoka kampanja problematiziranja gradnje Pelješkog mosta s temeljnom porukom kako ovlaštena tijela vlasti u BiH poput državnog predsjedništva nikada nisu dala formalnu suglasnost za taj projekt koji, prema stajalištima SDA, ugrožava pravo pristupa BiH otvorenome moru iz pravca Neumskog zaljeva.

O tom pitanju narednog bi tjedna trebali raspravljati najprije na Vijeću ministara BiH a potom i na Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Izetbegović je u petak najavio kako će nakon tih rasprava biti jasnije stajalište BiH kao države o Pelješkom mostu. (Hina)