Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bakice nakon 55 godina veze pred zakonom rekle sudbonosno 'DA'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je vrhovni sud u Kaliforniji 15. ožujka prihvatio Zakon o ozakonjenju istospolnih brakova, mnogobrojni homoseksualni parovi ozakonili su svoju dugogodišnju vezu.

U San Franciscu svoju su 55-godišnju vezu ozakonile 88-godišnja Del Martin i 83-godišnja Phyllis Lyon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zelena misija FOTO: Električni trkaći superbike iz Mission Motorsa Slika nije dostupna Plamen iz plinske cijevi VIDEO: Snimke nadzorne kamere otkrile paniku tijekom eksplozije

Na dugoočekivanom vjenčanju pozdravili su ih mnogobrojni prijatelji i članovi obitelji.

Phyllis Lyon i Del Martin poznate su javnosti kao suosnivačice lezbijske skupine 'Daughters of Bilitis' još davne 1955. godine, a jučer su postale i prvi homoseksualni par koji je ozakonio svoju vezu u San Franciscu.

Upoznale su se u Seattleu 1950. godine dok su radile za isti časopis. Dvije godine poslije započele su svoju vezu i ubrzo nakon toga preselile se u San Franciso. Zaljubile su se u vrijeme kada su zbog svog odabira mogle biti i uhićene, dobiti otkaz ili biti poslane na terapiju elektrošokovima u psihijatrijsku ustanovu.

Nakon toliko godina borbe, dočekale svoj trenutak. Vjenčao ih je gradonačelnik San Francisca Gavin Newsom.

- Ugovor o braku najuzvišeniji je čin. U njega se ne smije ući olako, već promišljeno i ozbiljno, rekao je Gavin Newsom.

A nakon što su razmijenile zavjete i prstenje te obećale da će se jedna za drugu brinuti i u zdravlju i u bolesti dok ih smrt ne rastavi, matičar ih je posjetio 'da ne smiju uzimati jedna drugu zdravo za gotovo'.

Njihov primjer slijedili su mnogi parovi, pa su matični uredi radili produženo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene