Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bakerovo povjerenstvo za zaokret u politici prema Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studijska skupina za Irak, koju vodi bivši državni tajnik James Baker, u srijedu je objavila izvješće u kojem predlaže zaokret u američkoj politici prema Iraku koji previđa prenamjenu vojne misije SAD, povlačenje većine borbenih postrojbi do prvog kvartala 2008., široku diplomatsku ofenzivu i veće angažiranje iračke vlade na rješavanju "teške i duboke" krize u zemlji.

"Sadašnji je pristup je nedjelotvoran i mogućnosti SAD da utječu na događaje sve su manje. Ni jedan smjer djelovanja Iraku ne jamči da će zaustaviti put prema kaosu, no mi smatramo da sve opcije nisu iscrpljene", rekao je na konferenciji za novinare bivši demokratski kongresnik Lee Hamilton, supredsjedatelj skupine.

Pročitajte i ovo Milijuni gledali potpunu pomrčinu Sunca milijuni gledali u nebo VELIKA GALERIJA Spektakularna potpuna pomrčina Sunca: "Jedan od najemotivnijih događaja koje čovjek može doživjeti" Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje

Izvješće, naslovljeno "Irak - put naprijed", donosi tri glavne
preporuke na kojima bi se trebao temeljiti novi pristup američke administracije.

To je promjena primarne misije američkih snaga u Iraku od borbene u misiju podrške iračkoj vojsci, koja će omogućiti da SAD počnu odgovorno povlačiti svoje borbene postrojbe, zatim poticanje iračke vlade na akciju na planu nacionalne pomirbe, sigurnosti i funkcioniranja osnovnih službi kao i novi pojačani diplomatski i politički napori u Iraku i regiji, kazao je Hamilton.

"SAD moraju ohrabriti Iračane da preuzmu odgovornost za svoju sudbinu. Ta odgovorna tranzicija će s vremenom omogućiti smanjenje američkog prisustva", rekao je Hamilton, dodajući da SAD trebaju ograničiti vojnu i ekonomsku pomoć iračkoj vladi ako ne ispuni postavljene ciljeve.

James Baker je kazao da izvješće preporuča da SAD pokrene
diplomatsku ofenzivu, odnosno da inicira osnivanje "međunarodne skupine za podršku Iraku" u kojoj bi bili svi susjedi Iraka, uključujući Iran i Siriju, ključne zemlje regije- Egipat i zemlje Zaljeva, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, izaslanici glavnog tajnika UN-a i Europske unije.

Izvješće također preporuča da "SAD ponovo inicira aktivne pregovore za mirno i trajno rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba s obzirom na njegovo središnje značenje u regiji", naglasio je Baker.

"Primarna misija američkih snaga treba evoluirati u misiju podrške iračkoj vojsci koja će preuzeti glavnu odgovornost za borbene operacije", rekao je Hamilton te precizirao da SAD treba povećati broj vojnika za obuku iračke vojske sa sadašnjih 4.000 na 20.000., kao i broj vojnika uključenih u iračke postrojbe.

Do prvog kvartala 2008. sve američke borbene brigade koje nisu nužne za zaštitu snaga mogu biti povučene iz Iraka. Ostale bi samo snage uključene u iračke postrojbe, snage za brzu intervenciju i snage za specijalne operacije koje bi se borile protiv Al Qaide, rekao je Hamilton.

Izvješće, na kojem je 10 bivših visokih dužnosnika i zastupnika iz obiju stranaka radilo od ožujka, sadrži 79 preporuka za diplomatske, vojne i ekonomske poteze koji bi trebali pridonijeti rješavanju krize u Iraku i izvlačenju SAD-a iz pat pozicije u kojoj su se našle, nakon tri i pol godine rata, 2.900 mrtvih, 21.000 ranjenih vojnika i do sada potrošenih oko 400 milijardi dolara.

Skupina je procijenila da bi ukupna cijena američke intervencije u Iraku mogla premašiti "jedan trilijun dolara", kazao je Hamilton.

Baker je naglasio da je studijska skupina proučila i niz drugih
pristupa, te kako može reći da ne preporučuju: politiku "ostati na kursu" pod kojom se podrazumijeva strategija Bijele kuće, slanje novih 100 tisuća vojnika što zagovaraju neki utjecajni političari uključujuči senatora Johna McCaina, kao ni podjelu Iraka jer bi mogla rezultirati humanitarnom katastrofom i širenjem građanskog rata.

Izvješće studijske skupine nije obvezujuće, naglasio je Baker i dodao da je za promjenu smjera u Iraku potreban široki politički konsenzus u SAD-u i u Iraku i suradnja svih političkih, vojnih, financijskih i drugih državnih struktura.

Izvješće Bakerova povjerenstva prethodno je predstavljeno
predsjedniku Georgeu W. Bushu i čelnicima Kongresa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene