Najviši televizijski toranj na svijetu 'Tokyo Sky Tree' danas je otvoren za novinare, dok će službena svečanost otvaranja biti održana 22. svibnja.


Stručnjaci tvrde da ne postoji opasnost po toranj u slučaju potresa, zato jer je toranj napravljen da može izdržati i vrlo jak potres. "Tokyo Sky Tree izgrađen je pomoću najnaprednije japanske tehnologije. On neće pasti", rekao je zamjenik direktora uprave Joshihito Imamura, a prenosi AP.

Vezani članci Tokio Drama pred Olimpijske igre: Uspijevali su izbjeći eksploziju pandemije, no sada uvode izvanredno stanje Klizišta u Japanu VIDEO Najmanje troje poginulih i više od 100 nestalih u klizištima u Japanu

Toranj visok 634 metra danas je prvi put posjetilo oko 1.000 domaćih i stranih novinara. Kod otvaranja za javnost 22. svibnja, glavna atrakcija na tornju biti će dvije platforme za promatranje okoline na visinama od 350 i 450 metara iznad Tokija.

"Kad se popnete gore biti ćete u mogućnosti vidjeti cijeli Tokio", rekao je Imamura i dodao da se s tornja vidi i zakrivljenje Zemlje. Novinarima je pokazana i unutrašnjost glavnog stupa tornja gdje se nalazi 2.500 stepenica koje spajaju vrh tornja s tlom.

"Kad se dogodi potres, centralni stup od betona i vanjske strukture od čeličnih cijevi se njišu u suprotnom smjeru zbog razlike u težini", objasnio je predstavnik Sho Toyoshima. "To znači da oni mogu apsorbirati 50 posto energije koja bi pogodila toranj", istaknuo je Toyoshima.

Od kada je katastrofalni potres pogodio Japan u ožujku prošle godine, okolicu Tokija pogađaju u pros,eku 1,5 potresa dnevno i mnogi u tom gusto naseljenom gradu strahuju kako bi ih mogao uskoro pogoditi i jedan razoran potres.

Tokijsko nebesko drvo više je od 600 metara visokog Kanton tornja u kineskom gradu Guangxhou i 553-metra visokog CN tornja u Torontu. Od ovog drugog po visini tornja u svijetu viši je samo Burj Kalifa u Dubaiju s impresivnih 828 metara visine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.