Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ženska prava

Bachelet na čelu nove organizacije - UN žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša čileanska predsjednica Michelle Bachelet, koju je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon imenovao na čelo novog UN-ovog tijela za žene, nadzirat će sve UN-ove programe za promicanje ženskih prava i njihovo puno sudjelovanje u globalnim poslovima.

Novo tijelo, koje treba postati operativno u siječnju, objedinjuje četiri UN-ove agencije i urede: UN-ov razvojni fond za žene (UNIFEM), Odjel za unaprijeđenje položaja žena (DAW), Ured posebnog savjetnika za ravnopravnost spolova, te Institut za međunarodna istraživanja za unaprijeđenje položaja žena (UN-INSTRAW).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pohvala Ban Ki-moona 'Doprinos Hrvatske UN-u nadmašio je njezinu veličinu' Slika nije dostupna 'Šimonović dokaz da imamo one koji znaju' Josipović s Ban Ki-Moonom: Imamo problema, ali napredujemo

'Novo tijelo, nazvano 'UN Žene', promicat će interese žena i djevojaka diljem svijeta', rekao je Ban novinarima objavljujući imenovanje.

'Michelle Bachelet donosi na taj ključni položaj dinamično globalno vodstvo, visoko cijenjene političke vještine i rijetku sposobnost da stvara konsenzus', rekao je Ban, ističući kako je uvjeren da 'pod njezinim jakim vodstvom UN može poboljšati živote milijuna žena i djevojaka diljem svijeta'.

Bachelet, prva žena na čelu Čilea, pridavala je prioritet pitanjima žena tijekom cijelog svog mandata, a otkako je napustila ured surađivala s UNIFEM-om, zagovarajući potrebe žena Haitija nakon siječanjskog razornog potresa. Njoj je u ožujku istekao mandat predsjednice Čilea.

Novo tijelo UN-a za prava žena imat će godišnji proračun od najmanje 500 milijuna dolara, što je dvostruko više od dosadašnjih ukupnih proračuna četiriju agencija koje obuhvaća. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene