Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemački grad Schwaebisch

Azilanti ne smiju nositi kofere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik južnoga njemačkog grada Schwaebisch Gmuenda prekinuo je započetu inicijativu da azilanti nose prtljagu, nakon što je tvrtka Deutsche Bahn odbila izdati odobrenje za taj posao pošto su stanovnici negodovali, kritiziravši potez koji zemlju, kako drže, vraća u kolonijalno doba.

Vlasti njemačkoga grada u ponedjeljak su ponudili devetorici tražitelja azila da pomognu putnicima, noseći im za 1,05 eura po satu kofere uz metalne stube podignute zbog građevinskih radova na gradskoj željezničkoj postaji.

Gradonačelnik je u ponedjeljak kazao kako se nada da bi potez mogao pomoći tražiteljima azila da se postupno uklope u život grada, no javnost je ubrzo reagirala, kritiziravši odluku gradskih vlasti uz objašnjenje da slika izbjeglica - uglavnom državljana afričkih zemalja u svijetlocrvenim majicama i sa slamnatim šeširima, podsjeća na kolonijalno razdoblje.

Pročitajte i ovo Proslava Nove godine u svijetu - 5 Predivni prizori Pogledajte kako izgledaju slavlja Nove godine u svjetskim metropolama Hrvatska granica Ima snimku koja sve dokazuje Svjetski mediji izvještavaju o pravnoj bitki koju mladić vodi protiv Hrvatske: Dobije li, bit ćemo prisiljeni mijenjati stvari

>>'Europskoj mladeži nije dovoljno Merkeličino prazno puhanje'

Kritizirali su i cijenu rada koju su tražiteljima azila ponudile gradske vlasti. Naime, riječ je o oko osam puta manjoj novčanoj naknadi od one koju za minimalnu plaću u Njemačkoj propisuje zakon, zbog čega je organizirana i kampanja na Facebook stranici.

"Iskoristiti izbjeglice kao nosače kovčega sramotno je iskorištavanje situacije u kojoj se ti ljudi nalaze", rekla je krajnje lijevo orijentirana zastupnica Ulla Jelpke, kazavši kako je takva praksa podsjeća na kolonijalno doba.

>>Otkrijte koliki su životni troškovi u europskim metropolama, a koliki u Zagrebu

Iz Deutsche Bahna rekli su da o slučaju nisu obaviješteni te da će za posao angažirati vlastite radnike koji će biti plaćeni u skladu sa zakonom. "Na prvi pogled, slika crnaca kako prenose kovčege bijelaca nije izgledala nimalo privlačno i podsjetila je na neokolonijalno razdoblje i na rasizam", rekao je glasnogovornik tvrtke.

No list Bild prenio je reakciju azilanta iz Gambije koji je kazao: "Nama je to bio dobar posao. Tim sam novcem mogao pomoći svojima". Istodobno, u skladu sa zakonom tražitelji zahtjeva ne smiju biti zaposleni, a maksimalna svota koja im se može isplatiti u skladu sa zakonom o azilantima je 1,05 eura po satu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene