Avion EasyJeta, ilustracija
Avion EasyJeta, ilustracija Foto: Afp

EasyJet Airbus A320 poletio je sa 186 putnika i članova posade s aerodroma u Manchesteru prema Ateni u Grčkoj. Brzinom od 515 km/h, na visini od oko 2400 metara, avion je na metar blizine proletio pored drona za kojega su piloti u kokpitu rekli da je mogao imati desetak kilograma.


EasyJet Airbus A320 poletio je s aerodroma prema Manchesteru prema Ateni u Grčkoj. Na visini od oko 2400 metara gotovo se sudario s dronom teškim desetak kilograma.

Vezani članci HGSS dronom prati tko se ne drži propisa Pazi, HGSS! Gorska služba ne miruje ni u vrijeme pandemije, i s dronovima paze na nas Dron, ilustracija (Foto: Getty) Ne, ne može bilo tko i gdje god mu padne na pamet! Znate li tko i kada u Hrvatskoj smije dignuti dron?

Da je ih dron udario u vjetrobransko staklo, moglo je doći do katastrofe. Istražitelji vjeruju kako je ovo najmanja udaljenost u sličnim incidentima između aviona u punoj brzini i drona. Britanski odbor Airprox procijenio je kako se radi o jednom od najopasnijih incidenata u kojemu je postojao veliki rizik od sudara.

Incident se dogodio oko 15:20, 4. rujna ove godine, iznad ulica naselja Ashton-Under-Lyne. Prema izvješću o incidentu, piloti su "vidjeli kako je veliki dron prošao vrlo blizu vjetrobranskog stakla s desne strane na kojoj je sjedio prvi časnik".

Plave boje, težine desetak kilograma

Dron je bio na istoj visini kao i avion, na vodoravnoj udaljenosti manjoj od jednog metra. "Dron je bio plave boje, duljine od oko pola metra i na istoj razini", opisao je jedan od pilota.

"Činilo se da je težine od najmanje desetak kilograma. Za dlaku je promašio nos/vjetrobransko staklo", dodao je pilot u svojem izvješću. Šanse za sudar je ocijenio kao vrlo visoke.

Bespilotna letjelica s kojom su se susreli bila je na 20 puta većoj visini od dozvoljene, budući da je dronovima let ograničen na do 130 metara visine. DailyMail piše da vlasnici dronova nadograđuju software u njima i stavljaju dodatne baterije kako bi postigli što veću visinu.

Prijavljen kontrolorima zračnog prometa

Incident je prijavljen kontrolorima zračnog prometa koji su upozorili i druge avione koji polijeću iz Manchestera, ali vjeruje se da se pilotu drona nikad nije ušlo u trag. Da je uhvaćen, mogao je biti osuđen zbog ugrožavanja aviona uz maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina.

Broj bliskih susreta aviona i dronova posljednjih je godina porastao, budući da dronovi postaju sve popularniji, a time se povećava i strah od katastrofalnih nesreća.

Stručnjaci vjeruju da bi dron udarom mogao onesposobiti motor na mlazni pogon ili ozlijediti pilote u kokpitu razbijanjem vjetrobranskog stakla. Odjel za promet i Udruženje britanskih pilota otkrili su kako je već sudar s dronom težine četiri kilograma pri velikoj brzini dovoljan za ozbiljnu štetu vjetrobranskog stakla.

Do sada je najmanja udaljenost drona od aviona u letu zabilježena na letu Virgin Atlantica gdje je dron bio udaljen malo više od tri metra. Dogodilo se to na visini od jednog kilometra dok se B787-9 Dreamliner približavao londonskom aerodromu Heathrow nakon leta iz Delhija u lipnju 2018. godine.