Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrijski biskup smatra da minareti ugrožavaju socijalni mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biskup Feldkircha u Austriji Elmar Fischer strahuje da bi izgradnja džamija s minaretima u Vorarlbergu na zapadu Austrije ugrozila socijalni mir.

"Džamije s minaretima bile bi provokacija", poručio je biskup u priopćenju objavljenom u utorak.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12)

Gradnja je zakonom dopuštena zbog vjerskih sloboda, "ali ljudsko uvažavanje zahtijeva da narodnosna skupina, koja je nova u nekoj zemlji, najprije ostvari određenu mjeru integracije", naglasio je Fischer.

Omogućavanje gradnje takvih sakralnih zdanja uz pomoć zakonski mogućeg pritiska nije primjeren postupak, smatra biskup. "To bi bio postupak koji u našoj demokratskoj zemlji na grubi način koristi mogućnosti koje su u islamskim zemljama najčešće strogo zabranjene".

Biskup smatra da su građani u Austriji bez otpora prihvatili muslimanske prostorije za molitvu koje postoje već godinama. Međutim, džamije s minaretima ne odgovaraju "načinu razmišljanja pretežitog dijela pučanstva Vorarlberga".

S druge strane, bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn u nedjelju se otvoreno izjasnio protiv zabrane gradnje džamija. Vjerska sloboda ne jamči samo privatno nego i javno prakticiranje vjere, smatra kardinal kojemu nije jasno zašto muslimani ne bi trebali graditi mjesta za molitvu u okviru propisa o gradnji.

"U Beču imamo džamiju s minaretima. U čemu je problem, ja ga ne vidim?", izjavio je Schoenborn na austrijskoj televiziji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene