Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Biskup Feldkircha u Austriji Elmar Fischer strahuje da bi izgradnja džamija s minaretima u Vorarlbergu na zapadu Austrije ugrozila socijalni mir.


"Džamije s minaretima bile bi provokacija", poručio je biskup u priopćenju objavljenom u utorak.

Vezani članci Ogulinski Crveni križ - 3 Za Provjereno progovorili bivši djelatnici ogulinskog Crvenog križa: "Daješ nekima koji imaju bogatstvo..." Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Pijani svećenik na Istu napravio cirkus na sprovodu: "Vidjelo se da jedva stoji na nogama. Vikao je na okupljene zbog nošenja zaštitnih maski, rekao je da svi izgledaju kao Zorro"

Gradnja je zakonom dopuštena zbog vjerskih sloboda, "ali ljudsko uvažavanje zahtijeva da narodnosna skupina, koja je nova u nekoj zemlji, najprije ostvari određenu mjeru integracije", naglasio je Fischer.

Omogućavanje gradnje takvih sakralnih zdanja uz pomoć zakonski mogućeg pritiska nije primjeren postupak, smatra biskup. "To bi bio postupak koji u našoj demokratskoj zemlji na grubi način koristi mogućnosti koje su u islamskim zemljama najčešće strogo zabranjene".

Biskup smatra da su građani u Austriji bez otpora prihvatili muslimanske prostorije za molitvu koje postoje već godinama. Međutim, džamije s minaretima ne odgovaraju "načinu razmišljanja pretežitog dijela pučanstva Vorarlberga".

S druge strane, bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn u nedjelju se otvoreno izjasnio protiv zabrane gradnje džamija. Vjerska sloboda ne jamči samo privatno nego i javno prakticiranje vjere, smatra kardinal kojemu nije jasno zašto muslimani ne bi trebali graditi mjesta za molitvu u okviru propisa o gradnji.

"U Beču imamo džamiju s minaretima. U čemu je problem, ja ga ne vidim?", izjavio je Schoenborn na austrijskoj televiziji.