Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovnici zgroženi

Austrija od 1. travnja nadzire sve mobitele i elektronsku poštu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod sloganom 'Zbogom privatna sfera' stanovnici Beča, Graza, Linza, Salzburga, Innsbrucku i ostalih austrijskih gradova prosvjedovali su u subotu protiv novog Zakona o nadzoru mobilnih telefona.

Novi zakon uključuje i nadzor SMS i MMS poruka te elektronske pošte uz obavezno šestomjesečno čuvanje evidentiranih podataka za sve austrijske građane (Dana Retention), koji stupa na snagu u nedjelju 1. travnja. Oni drže da austrijski politički vrh, bez obzira na zahtjeve i smjernice Bruxellesa, mora štititi temeljne slobode i ljudska prava svojih građana, pa tako i pravo na anonimnost i zaštitu tajnosti podataka, a ne da ih sam krši prisluškujući njihove telefonske linije i čitajući SMS poruke te kontrolirajući internetske priključke korisnika i usluge koje su koristili, uključujući e-poštu i telefoniranje.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

>> Djevojčica morala nastavnicima predati svoju šifru na Facebooku pa sada tuži školu!

Napominju da novi zakonski okvir, za kojeg zakonodavac tvrdi da je napravljen kako bi se državni organi mogli lakše boriti protiv kriminala, korupcije i terorizma, otvara ogromnu mogućnost zloupotrebe nadzora. I to mnogo veću od koristi u progonu zločinaca i terorista. Pritom upozoravaju da je sličan nadzor i narušavanje zaštite privatnosti 'običnih' malih ljudi svojstven samo totalitarnim režimima.

Austrijski dnevnik Die Presse u svom komentaru pod naslovom 'Država si je zaslužila naše nepovjerenje', piše kako je takva sveznajuća država, koja navodno želi samo zaštititi svoje građane, poznata već kod Georga Orwella, ali i kod Josefa Staljina. U znak protesta protiv uvođenja nadzora svih mobitela i e-pošte te skladištenja prikupljenih podataka, anonimna austrijska hakerska skupina AnonAustria, povezana s hakerima Anonymous, najavila je da će točno u ponoć sa subote na nedjelju obznaniti na internetu više od 10 tisuća E-Mail poruka 'brisantnog sadržaja' iz korespondencije austrijskih političara, koje će, kako je najavljeno, 'uzdrmati Austriju'. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene