Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za predsjednika

Austrija: Raste euroskepticizam i strah od terora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat Slobodarske stranke Norbert Hofer povećao je svoje vodstvo prema anketi Gallupa uoči ponovljenih izbora za austrijskog predsjednika u listopadu.

Hofer je u svibnju za vlas pobijedio bivšega čelnika Stranke zelenih Alexandra van der Bellena na izborima za koje je austrijski ustavni sud naredio da se ponove zbog nepravilnosti pri brojanju glasova.

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Niz islamističkih napada u Europi i britanska odluka za napuštanjem EU-a utjecali su na političko ozračje u neutralnoj Austriji.

Rezultati ankete objavljeni u listu Oesterreich u nedjelju pokazuju središnju točku širokog raspona potpore od 52 posto za Hofera - bod više nego u anketi provedenoj početkom srpnja - naspram 48 posto za Van der Bellena.

Od 600 ispitanih 57 posto navodi Hoferovu osobnost kao najvažniji čimbenik, zatim slijedi "zaštita od terora" 56 posto, i "uvjerljivija politika prema migrantima", 55 posto, navode mediji.

Anketa pokazuje i rekordnu potporu antiislamskoj i euroskeptičnoj Slobodarskoj stranci (FPO), koja iznosi 35 posto, mnogo veća od vladajućih koalicijskih partnera Socijaldemokrata, sa 25 posto i Narodne stranke sa 19 posto.

Čelnik FPO Heinz Christian Strache u više je navrata vladu optužio za premekani odnos prema europskoj migrantskoj krizi koja je kako ističe FPO Austriju izložila opasnosti.

U intervjuu za list Oesterreich Strache je zahtijevao sankcije EU-a da se kazni turski predsjednik Tayyip Erdogan za, kako je Strache rekao, antidemokratske obračune sa suparnicima nakon neuspjela pokušaja udara.

"Potrebno je odmah zaustaviti (EU) pregovore o članstvu i isplate vrijedne milijarde, kao i konačno (nametnuti) sankcije", ustvrdio je Strache.

"Ako licemjerna europska politika vidi uvod u smrtnu kaznu koju je najavio Erdogan kao crvenu liniju, to je čisti cinizam. Crvena linija prijeđena je već odavno", rekao je u intervju austrijskome listu čelnik FPO. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene