Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australijski istraživači otkrili su da duboko ukorijenjeno drveće eukaliptusa 'krade' zlato iz podzemnih ležišta rude i transportira ga na svoje lišće.


Istraživači u Australiji su otkrili mikroskopske zlatne čestice iz podzemnih ležišta u listovima eukaliptusa čiji korijen može dosegnuti dubinu od 40 metara u potrazi za vodom, piše National Geographic.

>>
VIDEO Golema rupa u 30 sekundi 'usisala' stabla

Istraživači su usporedili lišće eukaliptusa koji raste na lokaciji na zapadu Australije gdje se kopa zlato s lišćem drveća koje je udaljeno 800 metara od tog mjesta. Osim toga, uzgajali su eukaliptus u stakleniku u koji su stavljali čestice zlata te na tlu bez  zlatnih čestica. Otkrili su da lišće čuva mikroskopske čestice zlata.

Prosječna koncentracija zlata u listovima eukaliptusa je svega 46 dijelova na milijardu, što je manje od 0.000005 posto od svakog lista po težini.

Vezani članci PR Saznajte kako možete trgovati cijenom zlata preko interneta i kakav je odnos zlata i bitcoina Australska čudovišta (Foto: boredpanda.com) - 34 Australija je puna stvarnih čudovišta iz noćnih mora, biste li imali hrabrosti živjeti tamo?

Istraživači smatraju da čestice dolaze iz podzemlja, a da ih preuzima korijenje drveća. Otkriće je objavljeno u časopisu Nature Communications online.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook