Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šalje se poruka Iranu

Australija se pridružila europskom embargu na iransku naftu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Razlog je očit, treba poslati poruku iranskom narodu, političkoj eliti zemlje i vladi da je njihovo ponašanje neprihvatljivo', kaže ministar Rudd.

Australija će se pridružiti embargu EU-a na uvoz iranske nafte, obznanio je u u utorak australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd tijekom posjeta Londonu.

'Bit će potpuno jasan, mi ćemo u Australiji poduzeti potpuno iste mjere kakve je jučer najavila EU u Bruxellesu', rekao je Rudd nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom.

'Razlog je očit, treba poslati poruku iranskom narodu, političkoj eliti zemlje i vladi da je njihovo ponašanje neprihvatljivo', nastavio je Rudd.

Rudd je također rekao da je izvoz australskih proizvoda u Iran 'masivno smanjen' zbog prethodnih sankcija. 'Dakle, nije to mali filantropski doprinos australske vanjske politike. To košta, ali je to cijena koju se isplati platiti', rekao je.

Europska unija je u ponedjeljak zabranila uvoz nafte iz Irana i uvela više drugih gospodarskih sankcija toj zemlji čime se pridružila Sjedinjenim Državama u novom krugu mjera, koje za cilj imaju odvratiti Teheran od njegova nuklearnog programa.

Na sastanku 27 ministara vanjskih poslova zemalja EU-a u Bruxellesu, koja je drugi najveći uvoznik iranske sirove nafte nakon Kine, dogovoreno je da se odmah uvede zabrana svih novih ugovora o uvozu, kupnji ili transportu iranske sirove nafte i naftnih derivata. Zemlje EU koje već imaju ugovore o kupnji nafte i naftnih derivata moći će ih, međutim, poštivati do 1. srpnja.

Dužnosnici EU-a su također rekli da su se dogovorili zamrznuti sredstva iranske središnje banke i zabraniti trgovinu zlatom i drugim plemenitim metalima s iranskom bankom i državnim tijelima. (Hina)

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene