Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australija ima najbolji model multikulturalnosti u svijetu jer se useljenici uspješno integriraju, rekao je ministar useljeništva u četvrtak o tom pitanju koje je u Europi postalo aktualno otkako su čelnici triju velikih zemalja progovorili o neuspjehu multikulturalnosti.


Ministar Chris Bowen ustvrdio je da je australsko načelo asimiliacije različitih kultura 'genijalno' jer ohrabruje useljenike da se integrairaju u društvo umjesto da se ponašaju kao gastarbajteri. 'Za mene je multikulturalnost pomalo nalik braku. Sadržava i teškoće i napetosti', rekao je Brown u Institutu 'Sydney'.

Australiju su naselili iseljenici iz Velike Britanije, a za njima je slijedilo nekoliko valova useljavanja. Pitanje useljavanja i danas izaziva rasprave među strankama u Australiji, u koju ilegalni imigranti stalno pokušavaju ući, često na improviziranim i nesigurnim plovilima.

Osim toga, Australija pamti izgrede s muslimanskom zajednicom, primjerice nemire 2005. u kojima su sudjelovali Australci libanonskog podrijetla, a deseci muslimana završili su u australskim zatvorima zbog vrlo strogih antiterorističkih zakona. Bowen je, međutim, rekao kako su 'neizbježne' rasprave zbog useljavanja muslimana 'u vrijeme povećane zabrinutosti zbog terorizma koji proizvodi islamski estremizam'.

Pitanje integracije useljenika postalo je aktualno u Europi otkako su predsjednici država i vlada triju velikih europskih zemalja ocijenili da je multikulturalizam doživio neuspjeh.
Previše smo se brinuli o identitetu osobe useljenika, a premalo o identitetu zemlje primateljice', rekao je nedavno francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Njemačka kancelarka Angela Merkel prva je izjavila da je u njemačkome društvu propao pokušaj multikulturalnosti, a zatim je slično ocijenio i britanski premijer David Cameron. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Potpisan ugovor o funkcionalnom spajanju vukovarske i vinkovačke bolnice Slika nije dostupna Trumpova nova linija preplavljena pozivima o izvanzemaljcima

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju