Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski poljoprivrednik Steve Marsh izgubio je izvoznu dozvolu i traži financijsku odštetu od bivšeg prijatelja iz djetinjstva koji mu je zagadio polja.


Australski poljoprivrednik, koji je proizvodio organsku hranu, tužio je susjednog farmera zbog nemara nakon što su njegova polja izgubila certificat za proizvodnju zdravih proizvoda jer su zagađena GMO sjemenom sa susjedovih polja.

Vezani članci Koronavirus u Australiji Nakon više od tri mjeseca lockdowna počinju popuštati mjere, no pripremaju se i za porast brojki Pusta ulica u Adelaideu, prijestolnici Južne Australije, nakon što je uvedeno strogo zatvaranje Postavili su rekord karantene zbog pandemije: Zaključani su 245 dana, ljudi na rubu živaca

Presuda u korist Stevea Marsha mogla bi označiti prekretnicu u proizvodnji GMO hrane u toj zemlji.

Marsh tužio je bivšeg prijatelja iz djetinjstva Michaela Baxtera nakon što je Baxterovo genetski modificirano sjeme kanole vjetar nanio na njegova polja na kojima je uzgajao organski zob i pšenicu.

Marsh je izgubio i izvoznu dozvolu i traži financijsku odštetu.

Monsanto odustao od novih GMO usjeva u EU!

Suđenje započinje u ponedjeljak pred vrhovnim australskim sudom.

Pravnici ističu da je ovo prvi puta da jedan poljoprivrednik tuži drugog zbog nemara koji je doveo do kontaminacije organskih sorti genetski modificiranim vrstama i bit će presedan za sve buduće slučajeve.

Suđenje bi trebalo trajati tri tjedna.

Slučaj bi mogao dovesti do uvođenja propisa o minimalnim udaljenostima između poljoprivrednih dobara koja proizvode GMO hranu od onih koja prizvode organsku hranu.

Za razliku od SAD-a, Europske unije i Japana koji toleriraju tragove GMO-a u organskoj hrani, jer se uvažava mogućnost transfera GMO-a vjetrom ili peludom, australski su propisi puno stroži i ne postoji nikakva tolerancija za tragove GMO-a u organskim proizvodima. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju