Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jaki požari niskog raslinja prijetili su u subotu kućama u području Adelaide na jugu Australije, gdje je već izgorjelo pet kuća.


Po lokalnim dužnosnicima, brežuljci Adelaide čuveni po proizvodnji vina, sjeveroistočno od grada, suočavaju se s "nevjerojatno opasnim požarom popraćenim jakim vjetrom i visokim temperaturama", protiv čega se teško boriti.

Vezani članci Australija uništena nakon požara - 4 Meteorolozi upozorili: Australiji nakon razornih požara prijete oluje, klizišta i zagađenje vode Požari u Australiji Australska vlada tvrdi da nema izravne veze između klimatskih promjena i razornih požara

Zonu nastanjuje oko 40.000 osoba koje su lokalne vlasti pozvale da napuste domove što je prije moguće.

"Suočavamo se u ovom trenutku s iznimno opasnim požarom", izjavio je šef vatrogasaca Južne Australije Greg Nettleton. Spaljeno je pet kuća a podaci bi mogli biti i gori s obzirom na vjetar jačine 110 km/h.

Godine 1983. u jakim požarima smrtno je stradalo više od 70 osoba u područjima Južne Australije i Victorije, a u veljači 2009. jedne "crne subote" poginule su 173 osobe u Victoriji a uništeno je više od 2000 kuća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook