Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australija će ukinuti privremene vize popularne kod stranaca i zamijeniti ih vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne vještine, rekao je premijer Malcolm Turnbull u utorak.


Turnbull je odbio sugestije da je promjena vizne politike donijeta kao odgovor na zahtjeve desničarskih stranaka, poput Jedne nacije, za jačom nacionalističkom politikom.

Vezani članci Australski WC ''Ovdje se i najhrabriji use*e'': Pokazao Australski toalet koji bi prestravio i najhrabrije Paukovi U automobilu ih dočekalo neugodno iznenađenje, neki bi ga zbog toga odmah prodali

Međutim, u objavi na Facebooku Turnbull je napisao: "Naše će reforme imati jednostavan fokus: posao Australcima i australske vrijednosti".

Turnbull je rekao da će promjena viza privući kvalificiranije radnike te veće zapošljavanje Australaca za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih ''viza 457''.

"Imigracijska smo zemlja, međutim činjenice ostaju - australski radnici moraju imati prednost pri zapošljavanju u zemlji", rekao je. "Nećemo više dopuštati da 457 vize budu putovnice za poslove koji bi mogli i trebali raditi Australci", dodao je.

Ta je viza uvedena kako bi se ispunila nestašica kvalificirane radne snage i dopustilo posjednicima vize da dovedu članove obitelji u Australiju. Međutim zaglibila je u kontroverzi zbog optužbi da neki poslodavci uvoze radnu snagu zbog jeftinoće, a ne da ispune nestašicu kvalificirane radne snage. Turnbull je na konferenciji u Canberri rekao: "Privodimo kraju kategoriju vize 457. Izgubila je kredibilitet".

Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika. (Hina)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju